Genrebild. Foto: TT

Elva gripna efter insats mot internationell bilstöldsliga

Uppdaterad
Publicerad

Svensk och polsk polis har gjort en gemensam insats mot en liga med biltjuvar som resulterat i att elva personer har gripits.

De gripna ingår i en kriminell gruppering som misstänks för ett antal bilstölder i Sverige där bilarna senare har transporterats till Polen för att göras om eller plockas isär för att säljas i delar. Framförallt tycks tjuvarna ha riktat in sig på bilar av märkena Mazda och Toyota.

Gripandena ägde rum tidigare i veckan både i Sverige och i Polen, men samtliga frihetsberövade är polska medborgare. Två personer hade europeiska arresteringsorder utfärdade mot sig. De greps i Åstorp respektive Malmö.

”Tar lite tid”

Just nu pågår en process för att lämna ut dessa till Polen.

– Det tar lite tid att få dem att resa iväg. De sitter häktade och det ska väl kunna bli en förhandling om frågan om överlämnande nästa vecka, säger Stefan Gradler på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Bilar i beslag

En tredje person greps i Ängelholmstrakten i samband med insatsen misstänkt för stöld av bil och förberedelse till stöld av bil. Han har dock inte begärts utlämnad till Polen.

Fem bilar ska ha tagits i beslag i samband med insatsen samt falska chassinummerdekaler, svenska registreringskyltar, elektronisk utrustning för bilstölder, störningsutrustning för mobiltelefon och liknande verktyg.

Ärendet utreds av polsk polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.