Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas att de tänker till kring vad landsbygden behöver”, säger Emelie Dockenfelt, som nu har lämnat över sin namninsamling till kommunen. Hör mer om skolans framtid i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Emelie kämpar för nedläggningshotade skolan i Perstorp: ”Viktigt att agera”

Publicerad

Oderljunga skola är en av de verksamheter som löper risk att läggas ned när Perstorps kommun måste få sin budget i balans inför 2024. Föräldern Emelie Dockenfelt har engagerat sig starkt för landsbygdsskolans framtid, bland annat genom en namninsamling, som fick 521 underskrifter.

I veckan träffade Emelie Dockenfelt kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson (S), för att lämna över namnunderskrifterna.

– Om det nu skulle bli ett så tråkigt beslut att skolan läggs ned, vill jag iallafall kunna säga till min son att jag har gjort vad jag kunnat, säger Emelie Dockenfelt.

Saknas tillräckligt elevunderlag

De olika förslagen på besparingsåtgärder har tagits fram av barn- och utbildningsförvaltningen. Nu ska några av dem utredas ytterligare, innan kommunens politiker fattar ett slutgiltigt beslut i oktober.

Dock står det redan klart att Oderljunga skola i nuläget saknar tillräckligt elevunderlag. Skolan – som inkluderar förskoleklass, låg- och mellanstadium – är anpassad för att kunna ha 60 elever, men platserna är knappt fyllda till hälften.

– Till hösten har vi totalt 29 elever på hela skolan. Så det är klart att det finns en gräns när man behöver spara pengar, men med utredningen vill vi få en djupare förståelse för vad en nedläggning kan få för konsekvenser, säger Ronny Nilsson (S). 

Om skolan läggs ned kommer eleverna att placeras ut i olika klasser på andra skolor i kommunen, samtidigt som personalen flyttas till andra verksamheter.

Ett av flera besparingsförslag

Andra verksamheter som ligger i riskzonen är öppna förskolan samt förskola på obekväm arbetstid. En nedläggning av Oderljunga skola skulle dock innebära den största besparingen, på 5,2 miljoner kronor.

I ett annat scenario kan man komma att lägga ned endast skolans mellanstadium, ett alternativ där kommunen hade sparat 2,4 miljoner.

– Det är klart att jag helst hade sett att man behöll hela skolan, men om man absolut inte ser det som en möjlighet, känns det bättre än att inte ha någon skola alls i Oderljunga, säger Emelie Dockenfelt. 

Hör Emelie Dockenfelt och Ronny Nilsson (S) resonera kring skolans framtid i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.