Över en månad sedan utförde polisen i nordvästra Skåne ”Operation Vårsol” i utsatta områden i Helsinborg. Foto: Markus Hjortsman/SVT

En gripen efter att sprängladdning hittades hemma – effekt av ”Operation Solskur”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan pågick ”Operation Solskur” i olika områden i Helsingborg. Polisen fann bland annat en hemgjord sprängladdning hos en person som sedan greps för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse,

Under tisdagen och onsdagen utförde polisen i nordvästra Skåne ”Operation Solskur” som ingår i den särskilda nationella händelsen ”Operation Rimfrost”.

Tillsammans med Kronofogden, Helsingborg Stad, Miljöförvaltningen och Tullen gjorde polisen olika insatser i Helsingborgs riskområden: Drottninghög, Dalhem, Fredriksdal, Söder och Planteringen.

– Det har gått jättebra. Tanken är att vi ska dämpa kriminaliteten och försöka få bort sprängämnen, vapen och narkotika, säger Sven Holgersson, lokalpolischef i Helsingborg.

500 000 kronor till Kronofogden

På flera platser beslagtog polisen ammunition och olika narkotiska preparat som tabletter och ecstasy. Enligt polisen kunde 500 000 kronor mätas in av Kronofogden.

– Kronofogden gjorde mycket inkasso genom att ta fordon och andra föremål. Miljöförvaltningen gick in i flera livsmedelsaffärer för att se om allt stod rätt till och vi har även tittat på kiosker och svartklubbar, säger han.

En gripen – sprängladdning hittades hemma

Under tisdagen grep polisen en person för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi hittade hemgjord sprängladdning hemma hos personen, men jag kan inte säga mer än så, säger Sven Holgersson.

Polisen har tidigare infört liknande insatser i Helsingborg vid namn ”Operation Vårsol”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.