Operation Vårsol pågår i Helsingborg ett par dagar. Foto: Markus Hjortsman / SVT

Stor polisinsats mot grov brottslighet i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Nu flyttar Skånepolisens insats Operation Rimfrost till Helsingborg. Under några dagar blir det en massiv insats mot den grova brottsligheten under namnet operation Vårsol.

Operation Rimfrost är en gemensam polisaktion i Region syd mot kriminell verksamhet som sprängningar, mord, knivskärningar, narkotikaförsäljning och andra grova brott.

Nyligen genomfördes en aktion i Malmö där flera utsatta områden hårdbevakades av polisen.

Minska sprängdåd och hitta vapen

Nu har turen kommit till Helsingborg. På tisdagen startade en massiv polisinsats som ska pågå i flera dagar. Ett 50-tal poliser kommer att vara synliga i de utsatta områderna.

Syftet är rubba de kriminella cirklarna, hitta skjutvapen och minska sprängdåden.

– Sedan september till januari har vi haft ungefär en sprängning i vecka här i Helsingborg. Vi måste göra allt för att dämpa den utvecklingen, säger Sven Holgersson, lokalpolischef i Nordvästra Skåne.

Under insatsen kommer poliser kontrollerar fordon och genomsöka trappuppgångar och gårdar.

Sätter in drönare

I satsningen ingår också övervakning med drönare i några utsatta områden: Dalhem, Drottninghög, Fredriksdal, Adolfsberg, Söder, Gåsebäck, Högaborg, Eneborg, Närlunda, Planteringen och Miatorp.

Den kameraövervakningen ska ske dygnet runt för att förebygga brott.

Även centrala och östra delar av Landskrona ska bevakas med hjälp av drönare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.