Skottlossning skedde på Blåkullagatan i Helsingborg. Foto: Fanny Palm

Man död efter skottlossning i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Polis och ambulans larmades under fredagsmorgonen till Blåkullagatan i Helsingborg efter att flera personer sagt att de hört skott avlossas i området. En man i 25-årsåldern är död.

SVT Nyheter Helsingborg har pratat med en man som säger att han var först på platsen och försökte hjälpa mannen direkt efter att skotten avlossats.

TV: Se hela inslaget om mordet i Helsingborg

– Jag låg och sov när jag hörde skotten och sprang direkt ut och såg mannen som låg på backen precis invid porten. Då andades han och jag bedömer det som att han var skjuten i huvudet med flera skott.

Mannen vill vara anonym och han berättar att det tog ungefär 20 minuter innan polis och ambulansen kom till undsättning.

– Tills dess gjorde jag och en person till hjärt- och lungräddning. Det var mycket blod, säger han.

Den skottskadade mannen fördes med ambulans till sjukhus med allvarliga skador. Han avled senare på sjukhus. Mannens anhöriga är underrättade.

Helsingborgs dagblad skriver att ska mannen ha varit utsatt för ett bakhåll då han mötte upp den misstänkte gärningsmannen nedanför porten i bostadsområdet på Drottninghög.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Helsingborg ska offret bo i området.

Sett en maskerad man springa från platsen

Mannen som var först på plats säger att flera personer efter ett tag samlades vid platsen och att flera var i chock. Stämningen var uppriven. Enligt uppgifter ska en maskerad man ha sprungit norrut från platsen i bostadsområdet. Där letar just nu polisens personal med hund. 

Larmet kom kvart i nio på morgonen från flera grannar i området. Nu jobbar polisen utifrån teorin att detta är ett mord eller dråp. Ett trettiotal människor dröjde sig kvar vid Blåkullagatan och undrade vad som hänt i deras bostadsområde.

Söker vittnen och spårar med hund

Polisen är på plats för att prata med vittnen som kan ha sett något i anslutning till händelsen. Förutom tekniker jobbar flera hundpatruller med att spåra eventuella gärningsmän och att säkra bevismaterial i området.

SVT har pratat med flera grannar som bor i närheten men de vill vara anonyma. Så här säger en man:

– Jag hörde fyra till fem skarpa skott och trodde först att det var någon som avlossade smällare. Jag gick ut på balkongen och tittade men det var ingen på parkeringen, sen tittade jag ned på gården och då såg jag en ung man som låg ned och flera andra som stod runt honom.

Inte farligt att gå ut

Grannen berättar också att han hörde skrik och något som hördes som ett bråk direkt efter de avlossade skotten.

– Varje gång något sådant här allvarligt händer blir jag förvånad, samtidigt vet jag hur mycket vapen det är i omlopp i samhället nuförtiden. Det är sorgligt. Jag vill inte gå ut från min lägenhet just nu. Själv känner jag mig inte otrygg men jag tänker på alla barn som bor här och att någon helt oskyldig kan drabbas, säger grannen till SVT.

Är det farligt för de boende att gå ut innan ni gripit någon?

– Nej, det bedömer vi att det inte är, men bor man i området och vet något om vad som hänt vill vi att de hör av sig till polisen, säger Jimmy Modin som är pressinformatör.

Linda Johansson bor i närheten av platsen för skottlossningen. Foto: Fanny Palm

Linda Johansson bor i området och är ofta på platsen och leker med barnen. Men hon släpper dem inte gärna ensamma, berättar hon.

– Det är mycket bråk i området, och jag är inte förvånad över det som hänt, det var bara en tidsfråga, säger Linda Johansson.

För bara tre veckor sedan hittades en död  24-årig man i samma område i Helsingborg några gator bort fredagens skottlossning. Polisen rubricerade den händelsen som misstänkt mord.

– Det är alldeles för tidigt att dra några paralleller mellan dessa händelser men det är såklart något vi kommer titta på framöver i vårt utredningsarbete. Men i nuläget är det alldeles för tidigt uttala sig om detta, säger Jimmy Modin från polisen.

Klockan 11.30 hade polisen fortfarande ingen misstänkt och ingen gripen när det gäller fredagens misstänkta mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.