För att locka sommarvikarie till vården har Ängelholm infört en bonus till anställda i kommunen som hittat en person att anställa till äldreomsorgen. – De får tusen kronor extra på lönen, säger Filippa Kurdve, chef för huvuduppdrag hälsa i Ängelholm. Foto: TT/Ängelholms kommun

Tipspeng för varje vikarie – så lyckades Ängelholm lösa sommarbemanningen

Uppdaterad
Publicerad

Sent i våras såg det mörkt ut med sommarvikarier – det fick Ängelholms kommun att testa ett nytt grepp. Anställda lockades med en bonus om de kunde hitta en person att anställa till kommunens äldreomsorg.

Söktrycket till sommarvikariaten inom äldrevården i Ängelholm har varit betydligt lägre än tidigare. I slutet av våren drog det ihop sig och sommarvikariaten var ännu inte fyllda.

Då beslutade kommunen att locka alla sina anställda med en bonus.

– Varje anställd som har tipsat oss om en person, som vi sedan har anställt och som jobbat hos oss minst en månad, får tusen kronor extra på lönen, säger Filippa Kurdve, chef för huvuduppdrag hälsa i Ängelholm.

Tips ledde till många nyanställningar

Någonstans mellan 30 och 40 sommarvikarier har nu anställts till äldreomsorgen efter tips. Totalt har 350 personer rekryterats till sommaren.

Är det ett grepp ni kommer att fortsätta med framöver?

– Vi vet inte, lite av överraskningsmomentet har ju försvunnit nu, säger Filippa Kurdve.

– Men vi kommer efter den här sommaren att utvärdera rekryteringsprocessen och se vilka nya grepp som kan bli aktuella nästa år, säger Filippa Kurdve.

Varierande kunskap

Kunskaperna varierar bland de vikarier som nyanställts. Vissa har lång erfarenhet, andra kommer direkt från skolan.

– Vi ger alla nya en introduktionsutbildning som omfattar bland annat bemötande och läkemedelshantering.

I Helsingborg däremot har staden haft extra svårt i år att hitta sommarvikarier till äldrevården.

I klippet nedan hör du HR-chefen beskriva svårigheterna i Helsingborg:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.