Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helsingborgs stads energi- och klimatrådgivare Kristina Engdahl. Foto: Privat

Tågluffandet gör comeback – högt tryck på interrailkort

Publicerad

Under pandemin störtdök intresset för tågsemester. Men nu är det komma tillbaka.

- Efterfrågan på Interrailkort är hög och redan tillbaka på 2019 års nivåer, säger Pernilla Hultsten som är försäljningsansvarig utland på SJ.

Flera nya nattågssträckor är på gång och några är redan uppstartade. Exempelvis har SJ upprättat en linje från Stockholm till Hamburg och den franska regeringen planerar flera nya sträckor.

– För vår nya direktlinje SJ EuroNight mellan Stockholm och Hamburg med start 1 september är intresset också väldigt stort. Vi har redan fått många bokningar trots att vi nyss hade biljettsläpp och knappt marknadsfört det, säger Pernilla Hultsten.

I Frankrike fanns det fram till den 16 maj ett förbud att äta och dricka på tågen, något som nu är hävt.

– Tågsemestrandet tror jag kommer fortsätta nu efter pandemin i och med nya linjer och att restriktionerna hävs, säger energi- och klimatrådgivaren Kristina Engdahl.

Kommunal tågrådgivning

I Helsingborg har kommunen en särskild tågrådgivningstjänst för privatpersoner, föreningar och företag som ska resa i Europa.

Tjänsten hann nästan precis startas och trycket på kontoret var då högt, men sen kom pandemin och tog död på tågsemestrandet. Men nu spås en återgång till innan pandemin.

”Djungel av hemsidor”

Det svåraste med att planera sin tågsemester är, enligt Kristina Engdahl, att det finns väldigt mycket information på internet och att det kan vara svårt att navigera och jämföra olika resor och priser.

– Det kan vara lite trixigt, det är nästan som en djungel och det är där kan vi hjälpa till. Men bokningen får man göra själv, säger Kristina Engdahl.

Energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och opartisk tjänst som finansieras av Energimyndigheten. I Helsingborgs stad sitter tre energi- och klimatrådgivare, som även arbetar för Båstad, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Rådgivningen riktar sig till privatpersoner, föreningar samt små och medelstora företag. Utöver tågsemesterrådgivning ger energi- och klimatrådgivarna råd om exempelvis energieffektivisering, uppvärmningssystem, solceller och laddplatser.

Källa: www.ekrs.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer