Foto: Winnie Gravlund

400 jobb i Landskrona istället för bidrag

Uppdaterad
Publicerad

400 arbetslösa ska få jobb inom Landskrona kommun och lön istället för bidrag. Projektet kallas enkla jobb. Men det finns kritik mot delar av det.

Det handlar om att skapa nya jobb i en kommun med hög arbetslöshet sedan lång tid tillbaka. 15 procent av Landskronaborna saknar jobb mot 10 procent totalt i Skåne.

Kommunen vill starta en helt ny yrkesgrupp, kallad servicepersonal.

Varje anställning i projektet ska vara i ett år. Men det kan också bli frågan om fasta jobb i slutändan.

– Går allt som det ska så permanentar varje förvaltningen de enkla jobben, säger Susanne Borgelius, sektionschef på Arbetsförmedlingen som driver projektet tillsammans med kommunen.

Projektet ska också skapa bättre arbetsmiljö för redan anställda. Undersköterskor, administratörer, kökspersonal – det är många som ska få avlastning genom att de arbetslösa tar över enkla jobb. Undersköterskor ska exempelvis kunna ägna sig åt vård och omsorg medan servicepersonalen tar hand om matlagning och städning.

Eget tvätteri kontroversiellt

Henke (som inte vill ha med sitt efternamn) är en av de 90 som hittills har fått jobb genom projektet. Han arbetar med datasupport på individ- och familjeförvaltningen.

– Det betyder mycket att få det här jobbet. Det innebär en lön men också ett socialt sammanhang, säger Henke.

Christer Stenberg, som Henke arbetar med, är jättenöjd med hjälpen.

– Han är ju mycket bättre på data än vad jag är. Nu tar han över sådana jobb och då kan jag ägna mig åt det jag ska göra, utveckling, säger han.

En av de åtgärder som ska skapa nya jobb är ett nytt kommunalt tvätteri som ska tvätta de kommunanställdas arbetskläder, till exempel inom vård och kök.

Men det är en kontroversiell åtgärd som mött kritik.

– Kommunen borde ha tänkt på möjligheten att upphandla de tjänsterna av privata företag istället för att starta eget, säger Tvätteriförbundets vd Daniel Kärrholt.

Han tycker också att kommunen borde tagit kontakt med branschen innan man fattade beslutet.

Men hade ni kunnat anställa så många personer?

– Finns det mer att göra så skapas per automatik nya arbetstillfällen. Hur som helst borde man ha haft en dialog med oss, säger Daniel Kärrholt.

Men Landskronas starke man, kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) försvarar beslutet.

– Vi konkurrerar inte med privat verksamhet. Vi ska bara tvätta våra egna anställdas arbetskläder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.