Foto: SVT

Ensamhet bland äldre ökar – föreningar vill ge fler ett socialt liv

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler äldre bor ensamma – flera av dem ofrivilligt. Nu satsar Helsingborg stad på att ge äldre ett socialt liv.

Gunnel Arbin Sjöberg, 80 år, bor på Ragnvallagården i Helsingborg. Här bor visserligen 60 andra personer – men trots det så känner hon av ensamheten ibland.

– Det är många äldre som är ensamma, det är klart. Folk dör, folk försvinner – det är inte så konstigt att folk känner sig ensamma. Även jag känner mig ensam ibland, säger Gunnel Arbin Sjöberg.

Hur känner du dig då, när du är ensam?

– Det är tråkigt helt enkelt, det är tråkigt. Jag har ingen att prata med, säger hon.

SPF: Kan bli självmordsbenägen

Antal ensamboende över 65 år har ökat i både Skåne och i landet sedan 2011, enligt SCB:s folkbokföringsstatistik.

I Skåne är det nästan 10 000 fler nu än för sju år sedan – i landet har det ökat med drygt 60 000. En del av dessa lever ofrivilligt ensam, vilket har fått Helsingborgs stad att agera.

De ska, med hjälp av en miljon kronor i bidrag till föreningar, ge äldre ett socialt liv.

– Ensamhet kan göra att du börjar slarva med maten, man kan börja dricka för mycket sprit och bli självmordsbenägen. Bara att få träffa en människa till kan vara ett lyft, säger Björn Falkenström från SPF, som fått en del av stadens bidrag.

Jonny Cato Hansson (C), vård- och omsorgsnämndens ordförande, menar att mycket kan bli bättre.

– Vi behöver nya lösningar. Fler mötesplatser och en större satsning på föreningsliv, säger han.

”Vill att folk får igång mig”

För Gunnel Arbin Sjöberg ser dagarna ofta likadana ut och med tre barn som inte är bosatta i närheten ser hon gärna att folk tar med henne på aktiviteter.

– Ibland när man är trött, så är det svårt att ta initiativ själv. Då önskar jag att någon kommer till en och får igång mig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.