Höganäs kommunalråd Peter Kovacs (M), till höger, hade på fredagsmorgonen ett möte med Ingelsträdes bygdeförening där Max Carling är ordförande. Foto: SVT

Ensamkommande oroar bygdeförening

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Ingelsträdes gamla skola i Höganäs kommun har fått bygdeföreningen att protestera. – Hela förfaringssättet är åt pipsvängen, säger Max Carling som är ordförande i bygdeföreningen.

– Det är som att bygga ett höghus i Ingelsträde och bara smälla upp det en måndag morgon utan att informera om det, fortsätter han.

Han tycker informationen varit bristfällig.

– Det gick rykten för en vecka sedan. Förra tisdagen fick vi ett inlindat ja på frågan om det skulle bli ett asylboende här. Kommunen har inte informerat alls. De smyger in en asylverksamhet här, säger Max Carling som är ordförande i bygdeföreningen.

Protest i morse

I Ingelsträde bor cirka 250 invånare. Enligt Max Carling, ordförande i Ingelsträde bygdeförening var sex–sju medlemmar med på mötet i helgen som beslutade att protestera mot asylboendet. Då visste byborna inte vilken typ av asylboende som planerades, enligt Carling.  På måndagsmorgonen samlades en handfull bybor utanför skolan.

De fick snart sällskap av kommunalrådet i Höganäs, Peter Kovacs (M), och socialnämndens ordförande Per Schölander (M), som nåtts av ett rykte om att skolan var ockuperad.

– Men det var ingen ockupation. De ville prata och vi satt i två timmar, säger Peter Kovacs, som är förfärad över de åsikter som framfördes vid mötet:

”Främlingsfientliga åsikter”

– Jag har under mina 13 år som kommunstyrelsens ordförande aldrig träffat personer med så främlingsfientliga åsikter, säger Peter Kovacs till SVT Nyheter Helsingborg.

Socialnämndens ordförande Peter Schölander (M) delar Peter Kovacs uppfattning om mötet.

– Det var väl formulerat, säger han när SVT citerar Kovacs uttalande om främlingsfientliga åsikter.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige. Men jag är uppriktigt ledsen över att det finns sådan här åsikter i vår kommun, säger Peter Kovacs (M).

Max Carling säger att det inte yttrades några främlingsfientliga åsikter på mötet:

– Om han (Peter Kovacs) vill smutskasta situationen så är det hans sak, säger Max Carling, som nu är orolig för att vad boendet för de ensamkommande barnen kan leda till i byn.

– Tyvärr är det många som annonserat att de nu ska flytta härifrån, säger Max Carling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer