Lokalpolischef Sven Holgersson och Al Pacino som Tony Montana i filmen ”Scarface”. Foto: Markus Hjortsman/TT

Efter JO-kritiken: ”Ett olycksfall i arbetet”

Uppdaterad
Publicerad

Lokalpolisområdeschefen Sven Holgersson beklagar facebook-inläggen som ledde till kritik från Justitieombudsmannen. – Jag håller med fullständigt om JO:s kritik, säger Sven Holgersson.

Helsingborgspolisen är kända för att vara öppna på sociala medier. De har flera olika sidor på Facebook och Instagram med många tusen följare.

– Jag vill som chef att vi är med på sociala medier. Att vi får ut vårt budskap och information om det goda arbete som polisen gör, säger Sven Holgersson.

Inläggen från 2018 publicerades av Helsingborgspolisens narkotikagrupp på facebook. I det första inlägget raljerades över en filmaffisch i den aktuella lägenheten. ”Där Tony finns, där finns narkotika och vapen”, skrev man och syftade på filmen Scarface från 1983, där Al Pacino spelar gangstern Tony Montana.

– Vi ska aldrig ha en raljerande ton. Vi har riktlinjer vi ska följa, men tyvärr misslyckas man ibland.

Häktningsbeslut ifrågasattes

I ett uppföljande inlägg ifrågasatte polisen att tingsrätten valde att inte häkta de misstänkta som gripits vid tillslaget.

– Vi har olika roller i samhället. Det är viktigt att vi inte blandar ihop dessa roller. Vi ska inte ha synpunkter på andra myndigheters arbete, säger Sven Holgersson.

Enligt Sven Holgersson har polisen rutiner som innebär att alla inlägg i sociala medier kollas och godkänns innan de publiceras. De aktuella inläggen diskuterades internt och plockades bort innan Justitieombudsmannen kom med sin kritik.

– Vi har dagligen diskussionen om hur vi ska bete oss på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.