Två av Helsingborgspolisens inlägg på sociala medier kritiseras av JO. Foto: TT

Polisen får JO-kritik för inlägg på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

”Där Tony finns, där finns narkotika och vapen.” Så skrev Helsingborgspolisen i ett inlägg på sociala medier och syftade på en tavla från filmen Scarface. Nu får de kritik av Justitieombudsmannen (JO) för två inlägg där tonen var ”raljerande och nedlåtande”.

Polisens närvaro på sociala medier är inte helt okontroversiell. Somliga inlägg balanserar på gränsen för vad som är lämpligt för polisen som myndighet att kommunicera.

I början av januari 2018 delade Helsingborgspolisen ett inlägg om en husrannsakan: ”Väl inne ropar chefen på oss och pekar på en tavla i vardagsrummet. Vi ler och nickar förstående. Bilder på Tony Montana, Scarface, Ni vet. Där Tony finns, där finns narkotika och vapen. Det slår aldrig fel.”

Say hello to my little friend...

Vidare redogörs för att de mycket riktigt hittat såväl vapen som misstänkta droger i lägenheten. Slutligen lägger man till:

”Mannen grips. Vi följer ärendet med spänning då nya regler 2018 innebär obligatorisk häktning vid vapenbrott. Hoppas åklagaren och Tingsrätten är med oss på noterna. Say hello to my little friend...”

I ett uppföljande inlägg ställer sig polisen frågande till tingsrättens bedömning att inte häkta den misstänkta.

Kritik från Justitieombudsmannen

Nu får polisen kritik från JO. Delvis på grund av tonen, som JO anser vara raljerande och nedlåtande men även ensidigt och missvisande gällande reglerna för häktning och domstolens roll i en rättsstat. Så här skriver JO:

”Sammantaget lever de anmälda inläggen inte upp till de krav på saklighet och opartiskhet som måste ställas på polisens medverkan i sociala medier och Polismyndigheten ska kritiseras för det.”

Godtar kritiken

Polismyndigheten svarar i ett yttrande till JO att man har förståelse för kritiken – att det språkbruk och den attityd som fanns i inläggen låg utanför vad som är acceptabelt. Inläggen togs dessutom efter en tid bort från sidan.

Både JO och Polisen i Nordvästra Skåne ser det som positivt att diskussioner förs om hur polis bör uppträda på sociala medier.

SVT Nyheter har sökt polisen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.