Tord Andersson Foto: Adam Bergsten

Ett steg närmare drömmen om Rönne å

Publicerad

Klippan vill göra Rönne å till ett fiskparadis och naturreservat. Men då måste tre vattenkraftverk köpas och rivas. Nu skjuter Naturvårdsverket till pengar.

Klippans kommun har en dröm om Rönne å. I framtiden ska den vara ett paradis för fiskare och delvis även naturreservat.

Men det är en bit kvar. Först måste kommunen köpa tre vattenkraftverk som ägs av Skånska energi och riva dem. Samtal pågår, men innan det blir regelrätta köpeförhandlingar ska marken värderas.

Nu har Naturvårdsverket beslutat att skjuta till pengar till den värderingen.

– Det är en verklig lättnad. Vi hoppas också på att så småningom få ekonomisk hjälp med köpet och rivningen av kraftverken, säger Tord Andersson, miljöstrateg i Klippan.

Hjälp av grannkommunerna

Kommunen går därför också med håven hos EU – och grannkommunerna. Snart går en begäran ut från Klippan om hjälp med finansieringen till alla kommuner längs ån.

– Projektet är för stort för lilla Klippan. Idag stoppar vattenkraftverken all fiskvandring. Om vi river verken kan fisken vandra fritt och det blir positiva konsekvenser för alla kommuner längs Rönne å. Det handlar om sportfiske men också om vandringsleder och besöksnäringen i stort, säger Tord Andersson.

Inom fem år ska allt vara klart.

LÄS MER: Rönne å kan bli eldorado för sportfiskare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.