Går det att skilja på en människa och ett rådjur i ett värmesikte på natten? Det är en av de frågor som ställs i den avslutande rättegångsdagen. Foto: Polisen / TT

Expertvittnet: ”Omöjligt att förväxla människa och djur”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fortsätter rättegången i fallet med jägaren som sköt joggande Olle Rosdahl. Åklagaren och försvaret har kallat in varsitt expertvittne för att stärka sina argument.

Onsdagens rättegång fokuserade på de två parterna i målet. När rättegången idag fortsätter är det experternas tur.

”Han skjuter på en människa”

Åklagaren har kallat en jaktkonsulent som ska ge sin syn på filmen från den åtalade jägarens kikarsikte. Redan nu går det från polisens förundersökning att läsa vad hans reaktion var.

– Han skjuter på en människa. Det enda man skulle kunna ta fel på hade varit en björn på bakben, men mig veterligt så finns inte björn i Skåne, säger jaktkonsulenten till polis efter att ha sett filmen.

Jaktkonsulenten har själv erfarenhet av värmesikte. Han menar att man tydligt ser ben som rör sig växelvis. Det ”är omöjligt” att förväxla människa och djur uppger han till polisen.

Försvaret: Förväntan kan lura ögat

Försvaret har å sin sida kallat in en forskare som ska prata om perceptionspsykologi. Forskaren har inte själv velat uttala sig i media innan sitt vittnesmål, men försvarsadvokat Jorge Concha har redan varit inne på ämnet under rättegångens första dag.

Det handlar om hur hjärnans förväntningar i princip kan skapa optiska illusioner hos en person. I en jägares fall så spelar tidpunkt, väder och andra omständigheter in som gör att om jägaren förväntar sig att se ett djur så ”luras” ögat att se just det. Trots att det i efterhand är uppenbart att så inte är fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.