Skyltfönster krossades när en kraftig detonation inträffade vid ett bostadshus på Östergatan i Landskrona under natten mot fredagen. Foto: Mikael Nilsson

Kraftig detonation vid bostadshus i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Entrén till ett flerfamiljshus har skadats i Landskrona, där en kraftig detonation har ägt rum under fredagsnatten.

Kort efter voltade en bil av vägen inte långt från platsen för explosionen. Två personer greps senare misstänkta för smitning från trafikolycka, de är även misstänkta för explosionen.

Polisen larmades strax efter klockan 01 om en explosion vid entrén till ett flerfamiljshus på Östergatan i Landskrona. Skador har även noterats på minst tre bilar och skyltfönster till en fastighet i närheten av entrén.

Det finns inga uppgifter om att några människor har skadats vid explosionen.

Det är oklart vad som exploderat men, enligt polisen, är det något kraftigare än en fyrverkeripjäs. Händelsen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse, och ett område kring detonationsplatsen spärrades av i väntan på Nationella bombskyddet och kriminaltekniker.

”Vaknade med ett jävla ryck”

Christian Olsson bor i samma hus och fick att abrupt uppvaknande.

– Jag vaknade med ett jävla ryck och så gick rutorna, säger han till SVT Nyheter.

Han berättar att polisen uppmanade de boende att hålla sig inomhus.

– Det känns förjävligt, inte alls kul. Här har varit rätt lugnt sista åren, det brukar aldrig hända nåt så lite konstigt att det här händer. Jättetråkigt är det.

Bil voltade på en gångstig

Bara några minuter efter explosionen kom ett larm om en personbil som kört av vägen och voltat in på en gångstig vid Österleden i Landskrona. Två personer sågs springa ifrån platsen. Båda personerna kunde senare gripas av polisen och är nu misstänkta för olovligt avvikande från trafikolycka.

Misstänkta för sprängningen

– Eftersom olyckan ligger så nära i tid till explosionen i flerfamiljshuset undersöker vi om det finns något samband. Just nu är de två gripna misstänkta även för detta brott, säger Joakim Ekstrand, intre befäl vid polisen i Helsingborg.

En timme tidigare larmades polisen om en annan explosion vid en balkong i Malmö.

– Vi tittar även på om det finns ett samband mellan denna sprängning och den i Landskrona. De skedde ju samma natt, säger Joakim Ekstrand.

En bil körde av vägen på Österleden i Landskrona natten mot fredag. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.