I Helsingborg menar de flesta vi talar med att mannen gör fel.

”Ska man hälsa ska man hälsa på alla”

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionen om handskakning har återigen blossat upp efter att SVT Nyheter berättat om passkontrollanten som inte vill ta kvinnor i hand med hänvisning till sin tro.

SVT Nyheters inslag om den muslimske passkontrollanten som vägrar ta kvinnor i hand har väckt stor debatt på sociala medier. Medan diskussionen går varm på internet sitter flera personer ute på söder i Helsingborg och njuter av värmen från solen.

En av dem är Doha Al Bitar.

Passkontrollant vägrar ta i hand

– Speciellt i det här öppna samhället idag tycker jag att det ska vara jämlikt mellan man och kvinna. Man ska inte se på kvinnan som sexobjekt, säger Doha Al Bitar.

Enligt henne går det inte att undvika handskakning.

Dottern Sara Altinawi är inne på samma linje.

– I Syrien är det inte så vanligt att vi skakar hand med män men nu är det helt normalt eftersom vi är i Sverige och man måste anpassa sig, säger Sara Altinawi.

Hon tycker att passkontrollanten måste anpassa sig.

– Han måste acceptera att vi är här i Sverige, och på en arbetsplats händer det att man måste skaka hand.

Vill tona ner betydselsen

– Det är olika från person till person, men så länge den andra personen behandlar dig bra så ska du behandla andra bra. Att hälsa betyder att man sprider kärlek till alla, säger pappa Samer Altinawi som tycker att det är lika bra att ta folk i hand även om det inte tillhör religionen.

– Man ska tona ner det lite, säger han.

Även Muhamed Hélaoui ställer sig frågande till att man vägrar ta kvinnor i hand.

– Här i demokratiska länder så samlever man, och då ska man inte göra skillnad mellan man och kvinna. Ska man hälsa ska man hälsa på alla, säger han.

Han tycker att passkontrollanten får göra som han vill, men:

– Han representerar inte alla muslimer i det här landet.

”Borde inte alls komma hit”

När Rola, som inte vill uppge sitt efternamn, får höra om passkontrollanten är hon helt emot hans agerande.

– Jag tycker att den som vill följa religionen på riktigt inte ska hälsa på någon av huvudtaget, och kanske inte alls komma hit till Europa, säger hon.

Någon som tycker annorlunda är Bilal Assaf. För honom är religionen viktig och enligt honom tillåter den inte att han skakar hand med en kvinna.

– Ibland blir jag tvungen att skaka hand med en kvinna, jag kanske skämmer ut henne om jag inte hälsar. Men sedan, oss emellan, förklarar jag för henne: min religion tillåter inte mig att skaka hand med dig men jag har ändå stor respekt för dig, säger Bilal Assaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Passkontrollant vägrar ta i hand

Mer i ämnet