Foto: Henrik Montgomery/TT

Facket: Det här funkar inte långsiktigt

Publicerad

Huvudskyddsombudet har gått med på att läkarna frivilligt jobbar på sin fritid. Men menar att övertid inte kan lösa personalbristen på lång sikt.

– Det här är att släcka bränder och inte en långsiktig lösning, säger huvudskyddsombudet Erik Dahlman.

Han företräder Skånes läkareförening. Erik Dahlman är kritisk till det införda hyrläkarstoppet inom psykiatrin i Skåne.

– Just nu när man inte har hyrläkare så får ju de ordinarie läkarna jobba mer och tänja sig. Det kan ju gå bra ett kort tag men det är inte långsiktigt.

Han berättar att det kommit in minst en ansökan om att få ta in hyrläkare – trots stoppet.

– Men de fick nej från divisionsledningen.

För att få till en långsiktig lösning krävs det att man är en attraktiv arbetsgivare och då behöver bland annat fler vårdplatser öppnas menar Erik Dahlman. Annars tror han det finns en risk att regionen förlorar läkare till privata arbetsgivare och till Danmark.

– Långsiktigt krävs en god arbetsmiljö. Våra medlemmar har önskat sig ledare som är läkare och utvecklingsmöjligheter. Man bör till exempel satsa på vidareutbildning av specialistläkare, säger Erik Dahlman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.