Hamnarbetareförbundet varslar om strejk i helsinborgs hamn från och med 6 juli

Facket varslar om strejk i Helsingborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Hamnarbetarförbundet varslar om strejk från den 6 juli till den 11 juli i Göteborgs roroterminal och i Helsingborgs hamn. Samtidigt varslas om övertids-, nyanställnings- och inhyrningsblockad i Hallands hamnar.

Hamnarbetarförbundet kräver att en social fond inrättas, med syfte att stötta de arbetsgivare som väljer att rehabilitera behovsanställda efter längre tids sjukdom eller skada.

– Vi har två frågor som rör behovsanställdas trygghet. Dels förstärkt rehabilitering, dels att säkra facklig likabehandling, säger Eric Helgesson, vice förbundsordförande i Hamnarbetarförbundet.

Flera hundra behovsanställda

Han förklarar att det finns flera hundra behovsanställda i hamnarna, som kan jobba hur länge som helt utan att få fast anställning. För dem har arbetsgivare inte något rehabiliteringsansvar, och Hamnarbetarförbundet vill därför att en fond inrättas som arbetsgivare kan söka pengar till rehabilitering från.

– Försäkringssystemet fungerar dåligt för dem. Många blir utan sjukpenning. Vi vill få till bättre möjligheter för dem.

Han berättar att facket drivit frågan i många år, men att arbetsgivarna inte gått med på kravet.

– Nu hade vi en medlemsomröstning med tydligt utfall, vi ska ta till stridsåtgärder.

Stora hamnar

Roro-terminalen i Göteborgs hamn är en av de största hamnarna i landet, och Helsingborgs hamn är näst störst. Eric Helgesson bekräftar att strejken kan få mycket stor inverkan på både export och import till och från Sverige.

– Vi anser att det är den enda vägen.

Om inte parterna kommer överens kan det bli fråga om ytterligare varsel.

Kritik mot varslet

Arbetsgivarsidan är inte helt oväntat kritisk till fackets varsel.

– Att Hamnarbetarförbundet varslar i ett läge då i princip hela arbetsmarknaden är överens om nya avtal gynnar ingen. Tvärtom sänker det konkurrenskraften och då inte bara för hamnarna utan för hela industrin. Detta sker dessutom i ett ekonomiskt oroligt läge, säger Johan Grauers, förhandlingschef hos Sveriges Hamnar.

Arbetsgivarna har redan slutit ett avtal med Transport och säger att det finns inget utrymme för andra villkor i ett andrahandsavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.