Falsk polis döms – körde drogpåverkad med blåljus och machete

Publicerad

Drogpåverkad, och med en blåljusanordning installerad i bilen, stoppades 39-åringen på E6 av polisen. I bilen hittades fem knivar, varav en machete. Nu döms mannen mot sitt nekande för att bland annat ha utgett sig för att vara polis.

I början av april i år noterade en civilpolis i Malmö en bil som slagit på en blåljusanordning och stoppat en annan bil.

Civilpolisen fattade misstankar. Han kände inte igen bilen med blåljusen och den saknade dessutom vissa kännetecken. Efter att ha fått sina misstankar bekräftade via en slagning på registreringsnumret följde den riktiga polisen efter den falska polisbilen ut på motorvägen.

Hade machete i bilen

Vid Landskrona stoppades slutligen den blåljusförsedda bilen av två polispatruller. På sig hade den 39-årige föraren en fällkniv och i handskfacket fanns ytterligare tre knivar – dessutom fanns det en machete i bagaget. En provtagning visade också han tagit amfetamin och MDMA.

Mannen har förnekat brott. Blåljusanordningen skulle användas vid olika utställningar och enligt mannen hade han slagit på den av misstag ute i trafiken. Enligt 39-åringen har han använt knivarna i sitt jobb. Drogerna, påstår mannen, intog han efter att han blivit stoppad.

Avfärdar mannens förklaringar

Helsingborgs tingsrätt avfärdar mannens förklaringar och dömer honom för föregivande av allmän ställning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Tingsrätten menar att 39-åringens förklaring om drogerna är en efterhandskonstruktion och de menar att han inte lämnat några godtagbara skäl till varför knivarna varit i bilen.

Vad gäller blåljusen har tingsrätten lagt stor vikt vid polisens bedömning när de undersökte bilen. Enligt polisen är anordningen placerad på en sådant sätt att det är omöjligt att aktivera den av misstag.

Påföljden blir 15 000 kronor i dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.