Arkivbild. Foto: TT

Falsk polis gripen i Helsingborg efter åldringsbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig kvinna sitter sedan förra veckan häktad misstänkt för att ha kontaktat en äldre kvinna i Helsingborg och uppgett sig komma från polisen. Den äldre kvinnan har sedan förletts att lämna från sig tillhörigheter till den misstänkta 27-åringen som senare greps.

Vid visitation av den misstänkta kvinnan anträffades cirka 280 000 kronor innanför kvinnans kläder och dessa tros härröra från det aktuella brottet.

Brott med liknande tillvägagångssätt har tidigare ägt rum både i region Syd och region Väst men har även fortsatt efter gripandet och då i Stockholmsregionen.

– Vi har ju personal som jobbar mot åldringsbrott och har god kännedom om de fall som varit. Vi kommer utreda om hon kan kopplas till fler liknande ärenden, säger Calle Persson, polisens presstalesperson.

Bland annat ska polisen prata med kollegorna i Västra Götaland och Stockholm för att se om deras fall stämmer överens med kvinnan, samt undersöka hennes telefon.

Varnade för brottslingar – erbjöd sig ta hand om värdesaker

Den misstänkta kvinnan ska ha ringt upp målsägaren och talat flytande polska. 27-åringen ska ha valt att kontakta kvinnor med polskklingande förnamn.

Den 27-åriga kvinnan ska ha sagt till kvinnorna att de kommer bli utsatta för ett rån och att det finns beväpnade personer i närområdet. För att undgå att bli rånad erbjuder de falska poliserna sig att hjälpa till att säkra värdesaker såsom smycken eller kontanter.

Läs mer här om hur du kan skydda dig mot telefonbedrägerier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer