Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Falsk polis lurade till sig pengar och smycken

Publicerad

Genom att låtsas vara polis lurade mannen från Helsingborgsområdet till sig smycken och kontokort från en kvinna i 90-årsåldern. Nu döms han till fängelse.

I slutet på förra året fick en kvinna i 90-årsåldern ett sent samtal om att någon tagit ut tusentals kronor från hennes konto. Rösten i telefonen utgav sig för att vara polis och uppmanade kvinnan att samla sina smycken och bankkort i ett kuvert. Om hon inte gjorde det skulle hon själv föras till polisstationen i polisbil, hotade rösten, enligt vad kvinnan själv berättat i förhör. Rösten fick även henne att uppge sin kontokortskod.

Kort senare kom en man som också han utgav sig för att vara polis och hämtade kuvertet. Med hjälp av kvinnans kontokort tog han sedan ut 14 000 kronor och försökte ta ut mer. Dessutom bedöms smyckena i kuvertet vara värda 30 000 kronor.

Andra gången på två dagar

Nu har en man i 30-årsåldern från Helsingborgstrakten dömts för grovt bedrägeri och föregivande av allmän ställning. Enligt domen är det utrett att det var han som hämtade kuvertet hemma hos kvinnan samt tog ut pengar med hennes kontokort. Tingsrätten anser att det är försvårande att bedrägeriet riktat sig mot en gammal och skyddslös person samt att hon hotats för att samarbeta. Mannen döms till åtta månaders fängelse. Han ska även betala 51 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Samme man har tidigare i år dömts för försök till ett liknande bedrägeri. Detta ägde rum dagen innan det aktuella fallet, men lyckades inte.

Vem som ringde samtalet till kvinnan framgår inte i domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.