Det förekommer att polisvästar stjäls för att användas vid bedrägerier. Därför är det säkrare be en polis som inte är uniformerad att legitimera sig med ID-kort eller polisbricka. Foto: TT

Falska poliser försöker tränga sig in i bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Flera gärningsmän som sagt sig komma från polisen har den senaste tiden trängt sig in i flera bostäder för att stjäla. Nu går Helsingborgspolisen ut med en varning.

Tillvägagångssättet har varit detsamma varje gång. Tre eller flera yngre män har enligt polisen ringt på porttelefonen till bostäder i områdena Planteringen, Söder och Adolfsberg, och sagt att de kommer från just polisen. Alla kontaktförsök har skett under de tidiga morgontimmarna.

Vid flera tillfällen har de boende anat oråd och inte släppt in männen. Men några gånger har dörren öppnats och de har kunnat tränga sig in.

Under torsdagen fick polisen in en anmälan om att flera män ringt på hos minst en äldre man på Ragnvallagatan. Men det är oklart om något stulits.

Varnar boende

Nu går Helsingborgspolisen ut med en varning om de falska poliserna och uppmanar boende att aldrig släppa in personer som inte kan identifiera sig i sitt hem.

De påminner också om att riktiga poliser alltid har med sig ID-kort från polismyndigheten eller polisbricka om i de fall det finns.

Hur kontrollerar du bäst att en person som står utanför din dörr är polis?

– Du får göra en helhetsbedömning av ålder, hur personen pratar och beter sig. Problemet är när man är civilklädd som polis. Men man ska kunna visa polislegitimation, så det är bra att fråga om, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningcentral.

”Ring 112 vid misstanke”

Han förklarar att det är ytterst ovanligt att polisuniformer används av bedragare, men att det förekommer att polisvästar stjäls och används vid brott.

– Misstänker man att någon är en bedragare ska man ringa 112 direkt och inte vänta i telefonkö hos 114 14. Då kan vi direkt hjälpa till att verifiera om det är en patrull som är i tjänst på platsen eller snabbt skicka dit en patrull, säger Fredrik Bratt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.