• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ett falskt inlägg med Båstad kommuns logga publicerades på sociala medier och blev viralt. Foto: SVT/skärmdump

Falskt inlägg blev viralt – kraschade Båstads kommuns hemsida

Uppdaterad
Publicerad

Ett falskt inlägg om stormvarningen med Båstads kommuns logga, publicerades i en Facebookgrupp. Inlägget blev viralt och ledde till att kommunens hemsida kraschade.

Båstads kommun gick ut med en stormvarning igår. Ett inlägg om hur man ska stormsäkra sin bostad och om hur vädret såg ut, publicerades på kommunens hemsida och deras Facebooksida.

– För vår del är det viktigt att allmänheten kan känna tilltro till det vi skriver och det vi kommunicerar, speciellt i en krissituation, säger Jessica Krantz, kommunikationschef vid Båstads kommun.

Inte långt efter publicerades det ett skämtsamt inlägg som utgav sig att komma från kommunen.

– En privatperson hade kopierat vårt inlägg och förvanskat det. Det hade gjorts ett skämt av det. Sedan publicerades inlägget i en lokal Facebooksida i Båstadstrakten, säger hon.

”Finns ett namn på personen”

I stora delar innehöll inlägget kommunens ursprungliga information, däremot hade det lagts till att det fanns en risk för att stora delar av Skåne kan komma att hamna i Halland samt att tågtrafiken ställs in på sträckan Båstad-Torekov.

– Vi förstår att det är ett skämt och att man inte har gjort det med elak avsikt, men vi tycker att det är olyckligt när någon utger sig för att vara Båstads kommun. Man kan tro att det är vi som är avsändare och använder vår logotyp på det sättet, säger Jessica Krantz.

Under kvällen spred sig inlägget nationellt och blev viralt, vilket ledde till att att många sökte sig till Båstads hemsida, som sedan kraschade.

– Vi fick för hög belastning på vår webbplats. Den låg nere under 45 minuter till en timme under kvällen.

Vet ni vem som har gjort det här?

– Det finns ett namn på den personen som har publicerat inlägget i Facebookgruppen från början. Vi har inte valt att kontakta den personen och vi har inte valt att gå vidare med detta under dagen i alla fall, säger hon.

Kommer ni att gå vidare med det?

– Vi har inte tagit ställning i frågan än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.