Foto: Ur polisens förundersökning

22-årig Helsingborgare döms för grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hittade droger och vapen i mannens källarförråd. De kunde även bevisa genom bilder i hans telefon att han sålde narkotika – men ändå nekade 22-åringen. Nu döms han till fängelse i två år och nio månader.

I mars i år sökte polisen igenom källarförråd med polishundar i Helsingborg och en polishund markerade ett av förråden. Där hittades en gammal stationär dator som någon hade förvarat hasch och 41 skarpladdade kulpatroner i.

Polisen hittade även två kilo hasch och några gram kokain i en tom TV-kartong.

Hittade en skarpladdad pistol

Förrådet kopplades till 22-åringens familj och när polisen senare sökte igenom hans rum hittades nyckeln till förrådet.

Man hittade också vapenolja, nära 20 000 kronor i kontanter och flera mobiltelefoner, simkort, tomma tramadolförpackningar, digitalvågar och ytterligare 22 skarpa kulpatroner.

Vid en senare genomsökning av förrådet hittades dessutom en skarpladdad halvautomatisk pistol.

Poserar med narkotika

I mannens mobil kunde polisen hitta bevis för att han rör sig i kriminella kretsar, att han hanterar både vapen och narkotika och att han säljer droger. Det fanns även bilder på stora summor pengar i kontanter.

22-åringen förekommer flera gånger i belastningsregistret och har dömts för bland annat flera trafikbrott, hot mot tjänsteman och grovt penningtvättsbrott.

17 år första gången han dömdes

Han var 17 år första gången han dömdes i Helsingborgs tingsrätt och har sedan tidigare dömts till bland annat olika ungdomspåföljder.

22-åringen har suttit häktad sedan mitten på mars och döms nu till två år och nio månaders fängelse för grovt vapenbrott, narkotikabrott och olovlig körning.

Han nekar de flesta anklagelserna och menar att drogerna och vapnet har planterats i hans förråd. Något som tingsrätten menade var osannolikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.