• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
15 av 31 fullmäktigeplatser var tomma på måndagens möte som hölls utanför kommunhuset i Bjuv. Oppositionen valde att inte närvara. Foto: Erik Ragnar DanielssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Får inte ordning på it-tekniken – fullmäktige i Bjuv träffas på parkering

Uppdaterad
Publicerad

Bjuvs kommunfullmäktige har inte lyckats samlas digitalt under pandemin.

Efter flera inställda sammanträden inbjuds ledamöterna nu till ett fysiskt möte – på parkeringen utanför kommunhuset. Då ställer oppositionen in sin medverkan.

Oppositionsrådet Anders Månsson (S) är en av flera som inte kommer att delta på fullmäktigesammanträdet under måndagskvällen.

– Nu har det gått för långt. Det här är ren parodi. Vi från oppositionen kräver ett digitalt möte, annars kommer vi inte. Vi kan inte avhandla 30 ärenden utomhus, säger han.

Sedan pandemins utbrott förra våren har fullmäktige haft svårigheter att samlas.

”Träffats i ett stort nedlagt hönshus”

I fullmäktigesalen går det inte att hålla distans och it-tekniken har inte kommit på plats.

– Vi har suttit i mörker på parkeringen utanför kommunhuset utan wifi. Det gick knappt att vända papprena. Vi har träffats i ett stort nedlagt hönshus på Selleberga-området – och vi har träffats i en idrottshall, säger Anders Månsson.

De senaste två fullmäktigemötena har varit inställda.

– När vi efterfrågar digitala möten får vi svar av majoriteten att ”vi ska titta på det”. Men många andra kommuner har digitala möten och det fungerar klockrent, säger Anders Månsson.

– Om folk inte kommer kan vi inte ta beslut. Då får vi sätta in akutinsatt möte i veckan, säger Pia Trollehjelm (SD), ordförande för fullmäktige.

Ordförande: ”Vi har provat lite olika ställen”

Bjuvs kommun styrs sedan januari 2020 av en koalition mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna.

– Kommunallagen är tydlig med att alla ska kunna se alla i realtid och på lika villkor. Trillar någon ur mötet på något sätt kan hela mötet och besluten som fattas överklagas. det är orsaken till att vi är försiktiga. Problemet med digitala möten är att det är svårt att garantera att allmänheten och alla deltagare får samma insyn, säger Pia Trollehjelm (SD).

– Vi har provat lite olika ställen. Vi har varit inomhus, sedan var det någon som inte ville vara inomhus – då hamnade vi ute, fortsätter hon.

I videon ser du bilder från vårt besök på den möblerade parkeringen tidigare under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer