En man dömdes till 10 månaders fängelse efter att ha deltagit i en gruppvåldtäkt mot en tonårsfölicka som han var färdtjänstchauför åt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Färdtjänstchaufför döms för oaktsam våldtäkt av funktionsnedsatt flicka

Uppdaterad
Publicerad

En färdtjänstchaufför döms till fängelse för att ha deltagit i en gruppvåldtäkt mot en tonårsflicka som han var chaufför åt. Flickan har en funktionsnedsättning och åklagaren ville att mannen skulle dömas för grov våldtäkt – men istället dömdes han för oaktsam våldtäkt.

Mannen stannade bilen vid en ensligt belägen vägkant i Skåne på kvällen den 2 juni förra året. Tillsammans med två andra män våldtog han sedan tonårsflickan som han var färdtjänstchaufför åt.

Så beskriver åklagaren den första av två våldtäkter mot flickan som hon ansåg att mannen gjort sig skyldig till. Just att mannen var flickans färdtjänstchaufför var anledning att bedöma brottet som grovt, menar åklagaren i sin stämningsansökan.

Oaktsam våldtäkt

Men det anser inte tingsrätten är bevisat. Istället döms mannen till tio månaders fängelse för ett fall av oaktsam våldtäkt.

Den andra våldtäkten frias han från misstankarna om, då tingsrätten inte bedömer att det är bevisat att kvinnan då befann sig i en särskilt utsatt situation.

Enligt domen var flickans funktionsnedsättning inte av sådant slag att det var enkelt för en utomstående att upptäcka dem, därför ansåg tingsrätten inte att det är bevisat att mannen hade något uppsåt.

Mannen har erkänt att han och flickan haft ett ”visst sexuellt umgänge” men menade att flickan deltog frivilligt.

Fängelse och skadestånd

För oaktsam våldtäkt kan det utdömas upp till fyra års fängelse. Men då mannen avskedats från sitt jobb som färdtjänstchaufför och fått sin taxilegitimation indragen döms han till tio månaders fängelse. Han ska också betala 85 000 kronor i skadestånd till flickan.

Vilka de andra männen som deltog i våldtäkten är framgår inte av domen. De är inte åtalade eftersom det är okänt vilka de är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer