Projektet Sätt färg på Helsingborg jag ge arbetslösa personer med målerierfarenhet på Drottninghög och Fredriksdal chansen till jobb. Foto: Fanny Palm/SVT

Målarprojekt skapar nya jobb på Drottninghög och Fredriksdal

I två månader har ett gäng från Drottninghög och Fredriksdal jobbat med att sätta färg på områdena. De hoppas att målandet ska leda till jobb i en bransch som skriker efter folk.

– Jag byter tapet, målar, fixar gipsskivor och golv. Jag gör allt och hoppas jag kan få jobb som målare eller snickare, säger Alaa Tain.

I projektet Sätt färg på Helsingborg deltar arbetslösa personer från områdena Drottninghög och Fredriksdal med varierande erfarenhet av måleribranschen.

– Hela min familj jobbade som målare och vi hade ett litet företag, säger Zakaria Kurdi som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan.

– Jag har en del erfarenhet men inte så mycket, så genom den här utbildningen hoppas jag få in en fot inom måleribranschen, säger Mohamad-Ali Charif.

Alaa Tain hoppas få jobb som målare eller snickare genom projektet sätt färg på Helsingborg. Foto: Fanny Palm

Nytt grepp för att få folk i jobb

Bakom projektet står bland annat Måleriföretagen och Helsingborgs stad som inom ramen för projektet Rekrytera jobbar för att få ut fler i jobb i de här områdena.

– Arbetslösheten är ju hög där och vi behöver hitta nya grepp för att omsätta de resurserna som finns på områdena ut på arbetsmarknaden, säger projektledaren Ragnar Mattsson.

TV: Se hela inslaget om projektet här

Sedan slutet av april har deltagarna jobbat med att fräscha upp lokaler i bostadsområdena och måla konst för att validera sina kunskaper.

– Arbetsgivarna har ju idag allt svårare att hitta den kompetens man söker. Eftersom vi vet att det finns många människor med utländsk erfarenhet så gör vi den här satsningen, där språket inte blir det avgörande utan vi kan med handledning hitta yrkesfärdigheter som vi kan matcha mot arbetsgivarnas behov, säger Ragnar Mattsson.

Flera har redan fått jobb

Totalt har nio personer deltagit i projektet och fyra av dem har redan fått jobb eller praktik. En av dem är Zakaria Kurdi, som har jobbat som målare i Syrien i tio år

– Jag har gjort praktik i en vecka och har en vecka kvar. Men jag trivs mycket bra och hoppas att jag får jobb, säger han.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer