Färre söker akut boende i Helsingborg Foto: TT

Färre akut hemlösa i Helsingborg

Publicerad

Personer som löser sitt boende dag för dag har minskat något i Helsingborg. 2011 var 119 personer akut hemlösa i Helsingborg, under 2017 är det 115 personer. Samtidigt har Helsingborg vuxit.

Helsingborg ligger på sjunde plats över flest antal akut hemlösa – personer som löser sitt boende dag för dag – i Sverige, visar siffror från Socialstyrelsen.

– Den akuta hemlösheten har inte ändrats sedan förra mätningen 2011. Då var den 119 och i år är den 115. Men lägger man då till att Helsingborg har vuxit så är det procentuellt en liten minskning, säger Dinah Åbinger som är socialchef i Helsingborgs stad.

Ändras inte mycket

Det finns olika sorters hemlöshet. Allt från den akuta till den nivå som handlar om att unga inte kan flytta hemifrån  (se fakta nedan).

– Det är en tendens att hemlösheten minskar i Helsingborg men inte den akuta hemlösheten. Den ser ungefär likadan ut år efter år.

Samtidigt har hemlösheten totalt i hela Sverige ökat.

Socialstyrelsens kartläggning baseras på svar från kommuner, landsting och olika frivilligorganisationer.

Såhär rankas hemlöshet

Situation 1: Den ”allvarligaste” situationen. Ofta kallad för akut hemlöshet. Personer som löser sitt boende natt för natt på olika härbärgen, eller sover i bilar/tält i offentliga miljöer. I vissa fall direkt under bar himmel.

Situation 2: När du som person blir utskriven från HVB-boende, behandlingshem eller ett fängelsestraff och inte har ett ordnat boende.

Situation 3: Bostadssociala program. Du bor i en lägenhet ordnad av kommunen eller någon organisation som du får genom ett andrahandskontrakt. Eller att du bor på ett ”vanligt” andrahandskontrakt.

Situation 4: Ungdomar som bor hemma som vill flytta men inte har fått tag på boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.