• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT/Markus Hjortsman

Julmusiken plågar butiksanställda – men allt färre klagomål i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Att julmusik kan driva butiksanställda till vansinne under december är numera ett välkänt fenomen. Men i Helsingborg verkar man dragit ner på julstämningen – färre butiksanställda klagar på musikvalen.

En fjärdedel av medlemmarna i Handelsanställdas förbund ser butiksmusik som ett arbetsmiljöproblem. I jultider stiger den siffran till nästan det dubbla.

– Vissa har hört av sig och beskrivit det som tortyr, säger Lennart Nilsson, ett av förbundets skyddsombud i Helsingborg.

”Borde vara olagligt”

Men i Helsingborg har förbundet i år sett en minskning av mängden klagomål.

– Jag tror man involverar personalen i musikvalet och då ökar förståelsen och irritationen minskar. Det handlar ju om en balans, säger Lennart Nilsson.

Julmusikens påverkan på butikspersonal har undersökts och sammanfattats i en rapport från Handelsanställdas förbund. Där beskrivs julmusik med hårda ord:Borde vara olagligt”.

Se mer av vad butiksanställda har att säga om julmusik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.