Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En minskning av IVA-platser för covidsjuka, frigör personal till operationer enligt Håkan Kerrén, chef för akutsjukvården vid Helsingborgs lasarett. Foto: Stina Sandström / TT

Färre platser på covidintensiven – nu ska operationskön betas av

Uppdaterad
Publicerad

I fortsättningen ska det bara finnas plats för max två coviodpatienter på intensiven vid Helsingborgs lasarett – resten körs till sjukhusen i Lund och Malmö. Därmed kan operationsköerna i Helsingborg minskas.

Som mest har runt 14 covidsjuka vårdats på intensiven vid Helsingborgs lasarett. Det har krävt att avdelningen har förstärkts med personal från andra avdelningar och sjukhus.

Men nu ska antalet intensivvårdsplatser för covidsjuka minskas till max två. Resten av de patienterna ska köras till sjukhusen i Lund och Malmö enligt en ny överenskommelse inom Region Skåne.

Operationskön ska minska

Därmed frigörs stora personalgrupper som jobbat med intensivvården.

– Under pandemin har vi tvingats ställa in icke livshotande operationer och planerad verksamhet. Nu kan vi börja ta itu med de köerna, säger Håkan Kerrén, chef för akutsjukvården vid Helsingborgs lasarett.

Lasarettets egen statistik visar att köerna till operation inte ökat nämnvärt under pandemin. Däremot får patienterna vänta allt längre tid.

Kritik från intensiven

Men det kommer kritik från en sjuksköterska på intensiven som tycker att det är alldeles för tidigt att börja skära ner antalet intensivvårdsplatser – pandemin är långt ifrån över.

– Jag delar oron. Det är alltid oroligt när vi fattar sådana här beslut. Är vi för tidigt ute? eller för sent? Nu bedömer vi att vi kan ta beslutet nu, säger Håkan Kerrén.

Kan ni då öka antalet platser i Helsingborg igen om det behövs?

– Ja, men det skulle inte vara gjort i en handvändning, säger Håkan Kerrén.

Dessutom ska intensiven nu byggas om.

Har det påverkat beslutet?

– Ja, till en del. Men nu är sjukhusen i Lund och Malmö beredda att ta ett större ansvar, säger Håkan Kerrén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer