Allt färre utsätts för brott inom polisområde, visar polisens trygghetsmätning Syd. Foto: TT Foto: TT arkivbild

Färre skåningar utsatta för brott i polisens nya mätning

Uppdaterad
Publicerad

Det slås nytt rekord i polisens årliga trygghetsmätning. Fler skåningar än någonsin svarar att de inte utsatts för brott. Men samtidigt anmäler allt färre medborgare brott.

Både i Helsingborg och hela polisområdet har andelen medborgare som inte utsatts för brott ökat. Inom hela Syd ligger siffran nu på 82,25, i Helsingborg på 78 procent.

Och andelen som faktiskt utsatt för våld, stöld eller skadegörelse minskar också. I Helsingborg sticker särskilt stölderna ut. De har under året minskat från 14 procent till 10 procent.

– Det går åt rätt håll, konstaterar kommunpolis Peter Karström.

Tryggare men färre anmäler

Dessutom känner sig medborgarna allt tryggare, även om förändringen jämfört med förra året inte är lika stora som när det gäller brotten.

– Oron för att bli utsatt för brott minskar också, så vi ser sammantaget en positiv trend.

Samtidigt är det allt färre som anmäler brott som de utsatts för. I hela polisområde Syd är det bara drygt en tredjedel som gjort det i år. I Helsingborg har andelen som anmäler minskat från 38 till 33 procent.

– Det är en av de viktigaste frågorna i analysen och det är också en fråga som oroar oss. Det är jätteviktigt att titta vidare på den statistiken, säger Peter Karström.

Samtal med medborgarna

Nu ska polisen i Helsingborg diskutera trygghetsmätningen med stadens politiker.

– Vi ska också ut och prata med helsingborgarna och visa att vi bryr oss och att vi lyssnar. Idag är det hälften av de tillfrågade som har förtroende för oss. Vi vill förstås att den siffran ska öka, säger Peter Karström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer