Efter att de sista studenterna kastat av sig mössorna förra veckan vände sig en del till arbetsförmedlingen. Elin Runeke är en av dem.
– Studenten var väldigt rolig. Men det var också läskigt, när jag sprang ut kände jag bara att jag ville tillbaka in, säger hon.
Nu sitter hon på arbetsförmedlingen i Helsingborg och skriver in sig. Hon har fått en månads sommarjobb som hon fick med hjälp av kontakter i familjen. Efter det är det oklart vad hon ska göra.
– Folk bara säger att jag ska gå hit, så jag har gått hit och gjort vad de sagt att jag ska göra, säger Elin Runeke.
För många är det inte helt klart vad som förväntas av en när man är på arbetsförmedlingen.
Förväntas delta en gång i veckan
– Efter inskrivningen och kartläggningssamtalet kallas man veckovis till oss, på olika seminarier och utbildningar som man förväntas delta i. Efter tre månaders arbetslöshet skrivs man in i jobbgarantin för unga. Den innebär att man förebygger längre arbetslöshet bland ungdomar. Vi har till exempel en överenskomelse med Helsingborg stad att vi skickar alla i jobbagartin dit som jobbar mer inriktat på att hjälpa dem ut i arbete, säger Amra Hadziahmetovic, sektionschef arbetsförmedlingen Helsingborg
Hon nämner arbetsförmedlingens samarbete med både kommun och näringsliv som ett gott exempel.
– Under föregående år fick 80 ungdomar jobb i Helsingborgs stad.
Färre unga inskrivna
Under den så kallade heta veckan, alltså förra veckan när de flesta tagit studenten och ska börja söka jobb, skrev betydligt färre in sig än föregående år.
I Helsingborg minskade antalet unga inskrivna under vecka 24 från 280 till 198. I Landskrona har antalet inskrivna minskat från 95 till 58 och motsvarande siffra i Ängelholm är 56 till 50.
Siffrorna gäller nyinskrivna i åldern 18-24.
– Jag vill gärna tro att det beror på att fler själva söker arbete och redan har kommit ut i arbetslivet. Sen har vi fått signaler på att det är färre i årskullen och färre har avslutat gymnasiet, säger Amra Hadziahmetovic.
”Inte lönsamt”
Louise Lindberg gick ut gymnasiet förra året och jobbar nu för en människorättsförening. Innan dess har hon varit i Berlin. Men jobbet fick hon inte via arbetsförmedlingen utan hittade själv på nätet.
– Jag finner det inte lönsamt att vara inskriven där, man måste vara inskriven en viss tid för att det ska löna sig som arbetslös, säger hon.
ALFAKASSAN
Alfakassa kunde man söka som student fram till 2007, då det ändrades. Nu måste man vara minst 20 år och det krävs att man arbetat minst sex månader för att uppfylla grundvillkoren för att få ut ersättning under en tolvmånadersperiod.
– Grundprincipen för de som avslutat gymnasiet är att man måste arbeta sig upp för att bli aktuell för alfakassa, säger Jenny Andersson, biträdande enhetschef på Alfakassan.
Man behöver dock inte vara medlem i Alfakassan, eller tillhöra någon specifik yrkesgrupp, för att kunna få ut ersättning, så länge man uppfyller grundvillkoren.
Mer om vad som gäller går att läsa på Alfakassan.se