Pensionärer i Helsingborg ska få bo gratis i ett nybyggt bostadsområde Foto: Winnie Gravlund/TT

Fattiga pensionärer får bo gratis i exklusiva bostäder – livet ut

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal pensionärer i Helsingborg får bo gratis livet ut. En stiftelse i staden har köpt upp nya hyreslägenheter och vikt 29 av dessa till fattiga pensionärer.

Det är Erik Bancks stiftelse som har köpt totalt 47 hyreslägenheter i ett nytt bostadsområde på Ångfärjetomten i Helsingborg. 29 av dessa ska tilldelas pensionärer med låg inkomst.

Pensionärerna får bo gratis i enrummarna livet ut. Stiftelsen äger fler gratislägenheter i Helsingborg och deras ändamål är att hjälpa äldre människor med låg inkomst till en hyresfri bostad.

Enligt stiftelsen är kön till lägenheterna lång och intresset stort. De flesta som flyttar in är kvinnor med låga pensioner.

Inte hört talas om tidigare

Medlemsorganisation SPF Seniorerna bekräftar behovet av billiga lägenheter bland äldre.

– Att klara boendet är svårt, särskilt för ensamstående pensionärer, vilket är 70 procent kvinnor med urusel pension för att de tagit ett familjeansvar under sin yrkesverksamma liv, säger Fredrik Von Platen, ansvarig för boendefrågor på SPF.

Han känner till fler stiftelser som erbjuder kraftigt subventionerade hyror, men har aldrig hört talas om gratis lägenheter tidigare.

– Behovet finns, men att samla alla i ett hus känns inte så bra, det kan vara känsligt om alla känner till att här bor det fattigpensionärer, jag skulle hellre se lösningar där man köpte in sig i bostäder ur det befintliga beståndet.

Även lägenheter för yngre

Enligt stiftelsens ordförande Sven Rosenkvist handlar erbjudandet om att påverka blandningen av de människor som kan bo i centrum.

– Äldre med låg inkomst behöver också få tillgång till lägenheter i city. Vi gör attraktiva bostäder tillgängliga för dem, säger han.

I samma område har stiftelsen köpt in 18 lägenheter som öronmärkts för unga i åldern 25-35 år. Dessa får dock betala vanlig hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.