Sjukdomen Amerikansk yngelröta slår ut bisamhällen. Foto: Arkiv

Stort utbrott av bipest i nordvästra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Det är hittills sexton biodlare i nordvästra Skåne som drabbats. Ett stort område från Landskrona i söder till Höganäs i norr klassas som övervakningszon. Inga bisamhällen får flyttas ut härifrån utan kontroller och bigårdar inom tre kilometer från de kända utbrotten måste provtas.

– Jag är ute varje kväll och tar prover, vi har många biodlare i området runt Helsingborg som jag ansvarar för, säger Annika Bruse som är bitillsynsman.

Sjukdomen amerikansk yngelröta är allvarlig eftersom bisamhällena inte överlever när sjukdomen slagit till.

– Bilarverna förvandlas till en seg massa. När smitta upptäcks måste hela samhället förstöras inklusive bikupan och så startar ett stort provtagnings- och spårningsarbete för att förhindra spridningen, det är det arbetet vi är mitt uppe i nu, säger Tatjana Blidovic som är samordnare för bitillsynen på länsstyrelsen.

Svårt att skydda sig

Bin flyger långt vilket gör att smittan kan spridas till stora områden. Det är därför så många bigårdar nu måste kontrolleras.

– Ett problem är att inte alla biodlare har anmält sin verksamhet och uppställningsplats, det måste man göra, just av den här anledningen, säger Tatjana Blidovic.

De värsta topparna av smittan i Skåne har varit under 2004 och 2014. Än är inte smittan i Skåne uppe i någon ovanlig nivå.

– Det är viktigt att biodlare nu håller uppsikt över sina samhällen och snabbt rapporterar om de får misstankar om smitta. Annars gäller det att vara noga med att inte använda samma redskap i olika bikupor, säger Annika Bruse.

Tidigare i somras rapporterade SVT Nyheter Skåne om bipestutbrott i Malmöområdet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om sjukdomen och varför det är viktigt att alla bisamhällen anmäls till länsstyrelsen. Du får också se när Leo De Geer undersöker en bikupa. Foto: Knut Bonde/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.