Den varma veckan i Skåne har varit tuff för de äldre – i klippet ovan kan du se hur Suellsgatans äldreboende i Landskrona gör för att svalka de boende. Foto: SVT/Simon Melin

Vivan, 87, om värmen: ”Är som en bastu”

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan har svept in över Skåne i veckan och SMHI varnar för höga temperaturer. På Suellsgatans äldreboende i Landskrona jobbar personalen hårt för att svalka de äldre – men det är svårt att hålla borta värmen.

Utanför Suellsgatans äldreboende i Landskrona är det redan vid sex på morgonen dukat för fest.

– Det var tänkt att vi skulle ha sommarfesten i eftermiddag men på grund av värmen flyttade vi fram den, säger undersköterskan Jeanette Stenbacka.

Vivan Lindstrand sitter tillsammans med sina medboende runt ett långbord där det bjuds på kaffe, frukt och mycket mera.

– Det är som en bastu och det är många som inte tål värmen, framförallt inte vi gamla, säger hon.

Fotbad och våta handdukar

Enheteschefen Ingrid Linge Borgström säger att det är speciellt dagar som dessa som det är extra viktigt att göra något speciellt.

– Det är varmt idag och då är det viktigt att man har roligt för då orkar man mer på ett annat sätt, säger hon.

På innergården finns små barnpooler fyllda med kallt vatten så att både boende och personal kan svalka sina fötter. Personalen rör sig i skytteltrafik för att fylla på alla glas med något svalkande att dricka.

– Kalla fotbad, våta handukar i nacken och på huvudet är lysande idéer för att svalka sig, säger Jeanette Stenbacka.

Inte högre kostnad

Att anordna en sommarfest för de boende menar Ingrid Linge Borgström inte skapar en merkostnad.

– Det kostar inte mer jämfört med andra äldreboenden. Alla äldreboenden i Landskrona stad har sådana här aktiviteter och försöker bjuda på det lilla extra. Det kostar inte mer än ett leende.

Se mer från äldreboendets sommarfest mitt i värmeböljan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.