Massvis med döda öringar hittades i Råån förra veckan – vad det berodde på är fortfarande oklart. Foto: Privat

Fiskdöden i Råån: Orsaken fortfarande oklar

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad har Råån drabbats av omfattande fiskdöd. Nu har de första provsvaren kommit men de kastar inget ljus över saken.

Förra året dog fisken efter konstaterade utsläpp från dagvattendammarna på Ättekulla industriområde. Ammonium läckte ut i åvattnet och tog bort det livsviktiga syret.

För ett par veckor sedan dog fiskar igen, framförallt småöringar. Men varför – det är fortfarande en öppen fråga.

Fiskdöden i Råån

Det har tagits två olika sorts prover, dels på vattnet, dels på de döda fiskarna. Nu har svaren på vattenproven kommit och de visar inte på något anmärkningsvärt. Senare i veckan väntas svaren på undersökningen av fiskarna.

Undersökning ska kartlägga

För att få en bättre bild av vilken påverkan dagvattendammarna har på Råån ska NSVA, Nordvästra Skånes vatten- och avloppsbolag, dessutom göra en utredning. En extern utredare är anlitad för kartläggningen.

– Först då kan vi besluta om vilka åtgärder vi eventuellt behöver sätta in, säger Pär Gustafsson, avdelningschef Avlopp och Miljö på NSVA.

Förra veckan polisanmäldes NSVA av miljöorganisationen Älvräddarna som anser att fiskdöden handlar om miljöbrott. Men det är alltså fortfarande oklart vilken roll företaget spelat i årets fiskdöd,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Råån

Mer i ämnet