Massvis med döda öringar hittades i Råån förra veckan – nu har polisen inlett en förundersökning. Foto: Privat

Polisen utreder fiskdöden i Råån – förundersökning pågår

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder just nu den omfattande fiskdöden i Råån – en förundersökning är inledd.

Det var för några veckor sedan som massvis med havsöringar hittades döda i Råån – det är andra året i rad som ån drabbas av omfattande fiskdöd.

Älvräddarna polisanmälde NSVA, Nordvästra Skånes Vatten- och avloppsbolag, som äger dagvattendammarna.

Fiskdöden i Råån

– Det finns en misstanke om vad fiskdöden i år berodde på och det bör utredas av miljöåklagare om det är ett miljöbrott, sa Christer Borg, generalsekreterare i Älvräddarna, till SVT efter att polisanmälan skickats in.

Polisen: ”Skaffar oss information i ärendet”

Polisens miljöbrottsutredare Anna-Karin Sandberg är förundersökningsledare – hon är fåordig när SVT pratar med henne.

– Sedvanlig utredningsåtgärder pågår, vi håller på att skaffa oss information i ärendet, säger hon och hänvisar i övrigt till förundersökningssekretess.

SVT Nyheter Helsingborg har inte lyckats nå ansvariga på NSVA för en kommentar, men när det blev klart att bolaget polisanmälts för miljöbrott sa enhetschef Sven-Inge Granlund så här:

– Vi är lika angelägna som alla andra om att få reda på vad som hänt. Vi vill naturligtvis komma till rätta med vilken påverkan som dagvattendammarna kan ha.

Just nu pågår ett par olika utredningar hos NSVA om dagvattendammarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Råån

Mer i ämnet