Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals elever i årskurs fyra deltog i årets riksfinal i Schackfyran. Foto: Firas Razak/SVT

Fjärdeklassare gör upp i världens största schacktävling i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Under hela läsåret har runt 20 000 fjärdeklassare runt om i landet spelat schack i skolorna. På lördagen samlades 900 av dessa elever i Helsingborg Arena för att göra upp i den nationella tävlingen Schackfyran.

Schackfyran är världens största schacktävling och har pågått sedan 1978. I år är det nio skolklasser från Skåne och totalt 47 skolklasser som deltar i den första riksfinalen som spelas i Helsingborg.

– Det spelar ingen roll vilken fysisk förmåga du har eller vilket språk du pratar, alla kan spela med alla, säger Tomas Kvist, generalsekreterare för Sveriges Schackförbund

En av deltagarna var Pietro Gregori från Österportskolan i Malmö.

– Jag har älskat schack sedan jag var liten. Oavsett om man är bra eller inte, vem som helst kan vinna, säger Pietro Gregori.

Ökat intresse för schack

Enligt Tomas Kvist har intresset för schack ökat de senaste åren.

– Det finns många orsaker till det, som till exempel att vi har en liten draghjälp av från en stor serie som heter The Queen's Gambit och att schack blivit E-sport på ett annat sätt som attraherar många andra målgrupper, säger Tomas.

Tänker du fortsätta med att spela schack i framtiden?

– Ja, jag tror det. Jag utvecklas varje dag när jag spelar schack, säger deltagaren Livia Skog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.