På bilden syns en olaglig bur, så kallad ryssja, som används till tjuvfiske av ål. År 2016 beslagtog Havs- och vattenmyndigheten 61 olagliga redskap. Under år 2017 tog man 163. Redan nu har myndigheten beslagtagit 204 redskap under år 2018. Foto: Havs- och vattenmyndigheten

Fler olagliga ålfiskeredskap beslagtas i Sydsverige

Publicerad

Den utrotningshotade ålen tjuvfiskas i Skåne, Blekinge och Kalmar län. Men de som kämpar emot vinner framgångar och redan i år har fler beslag av olagliga redskap gjorts, än under hela förra året.

I år har 204 redskap för olagligt ålfiske beslagtagits i Skåne, Kalmar, och Blekinge län. Under hela fjolåret beslagtogs 163 redskap.  

– Det finns indikationer på att det illegala fisket av ål är väldigt stort. Vi har tagit krafttag mot det sedan 2016 och vi lär oss mer och mer om hur tjuvfiskarna går till väga, säger Martin Bjerner, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten. 

Som SVT Nyheter Helsingborg tidigare rapporterat har myndigheten nyligen börjat använda sig av drönare för att hitta tjuvfiskares redskap i Skåne.

– Jag tror att drönarna kommer göra så att vi kan hitta ännu fler av tjuvfiskarnas redskap i framtiden, säger Martin Bjerner.

”En tradition”

Han berättar att det illegala ålfisket i många fall är en fortsättning på en tradition, och lyfter fram att det finns både kunskap och redskap på många platser i Sydsverige.

Tips från allmänheten är en viktig nyckel för att komma tillrätta med tjuvfisket av ål, enligt Martin Bjerner. Det kan handla om att man sett ålfiske vid konstiga tidpunkter eller redskap som är omärkta.         

– Det är väldigt svårt att ta tjuvfiskarna på bar gärning, säger Martin Bjerner.

Information är viktigast

– För oss handlar det om att störa det illegala fisket så mycket vi kan. Information är viktigast, det tillsammans med aktion kanske kan få folk att tänka till. Allmänheten måste börja fråga sig var ålen man köper kommer från, säger Martin Bjerner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.