Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tatuering som försökts täckas med andra tatueringar behandlas med laser för att inte synas längre. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Fler tar bort tatueringar med laser: ”Aldrig riskfritt”

Publicerad

Det blir vanligare och vanligare att ta bort tatueringar med hjälp av laserbehandling – det visar en rundringning som SVT har gjort i nordvästra Skåne. En av dem är Adam Linard som tar bort några av sina ansiktstatueringar.

Samtidigt som det blir mer och mer vanligt med tatueringar så visar en undersökning SVT Nyheter Helsingborg gjort att intresset för att ta bort tatueringar också har ökat.

Adam Linard har känt att vissa personer dömt honom för sina tatueringar i ansiktet efter att han bytt karriär.

– Jag har aldrig haft uppfattningen att man blir dömd när man har tatuering i ansiktet förrän jag skaffade tatueringar i ansiktet. Så det var en ny upplevelse för mig, säger han.

Adam Linard pekar på en av sina ansiktstatueringar som håller på att behandlas bort. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Främst gamla tatueringar

Marleen Silvernacke arbetar med att ta bort tatueringar och menar att det främst handlar om gamla tatueringar.

– Tatueringarna blir bättre idag än de blev förr för jag tror att många tatuerare har så mycket mer kunskap idag om huden och så har färgerna utvecklats väldigt mycket. Så de flesta av våra kunder kommer med gamla tatueringar som de inte är nöjda med, säger hon.

Inte riskfritt

Men att ångra sin tatuering är inte fritt från möjliga komplikationer och hon menar att vissa kliniker laserbehandlar trots bristande kunskap.

– Det är absolut inte riskfritt. Jag har många kunder som är jätterädda när de kommer för de har varit på andra kliniker och fått stora blodblåsor, blödningar och stora ärrbildningar. Den terapeuten har förmodligen inte haft rätt utbildning och kunskap om huden.

I klippet berättas mer om riskerna och anledningarna bakom ingreppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.