Var kritisk mot okända personer som ringer upp dig per telefon, uppmanar polisen efter en ny våg av äldrebedrägerier. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Sex nya äldrebedrägerier i Nordvästskåne

Publicerad

Fyra äldre personer i Helsingborg och två i Ängelholm utsattes under måndagen för bedragare. Och bedragarna blir allt mer förslagna i sina upplägg, enligt polisen.

En trevlig person ringer och uppger sig vara polis som utreder ett ekonomibrott och behöver tillgång till den äldre personens konto.

Eller berättar att personen har vunnit pengar som ska föras över till kontot.

Uppmanas lämna bankuppgifter

Eller uppger sig vara från banken och meddelar att lånet är beviljat. När den äldre personen säger att hen inte har tagit lån säger personen att det låter som om hen är utsatt för ett bedrägeriförsök, och uppmanar den äldre att skicka över sina bankuppgifter.

– De som utför bedrägerierna är förslagna när det gäller att hitta på anledningar till att man behöver bankuppgifter, säger polisens pressinformatör Eva-Lotta Hermansson-Truedsson.

Ibland lyckas bedragarna, ibland stannar det vid försök till bedrägeri. På måndagen anmälde sex äldre i Nordvästskåne, fyra i Helsingborg och två i Ängelholm, att de råkat ut för bedragare.

Svårt nå ut med information

Polisen informerar i olika sammanhang om risken för att råka illa ut och vad man ska tänka på när någon ringer och vill komma åt benkuppgifter.

”Var kritisk mot okända besökare eller personer som ringer upp dig per telefon” står det i polisens informationsmaterial.

– Men det når inte alla. Normalt brukar vi också kunna informera via kommunens träffpunkter för äldre, men de är ju stängda nu på grund av corona. Så det har blivit svårare att nå dem, säger Eva-Lotta Hermansson-Truedsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer