Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att stjäla kopparkabel är förenat med livsfara och Trafikverket vill få stopp på stölderna innan någon kommer till skada. Hör mer i klippet. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Flera mil koppartråd stulen: ”Det är ett jävla ofog”

Publicerad

Över två mil koppartråd, värt två miljoner kronor, har stulits längs de nordvästskånska järnvägarna – på drygt ett halvår. Trafikverket byter ut koppartråden mot aluminium i takt med att stölderna fortsätter.

Det har blivit en drastisk ökning av kopparstölder i nordvästra Skåne sedan årsskiftet.

När den attraktiva kopparledningen klipps av innebär det stora förseningar för tågtrafiken, och det är ett stort problem för både resenärer och Trafikverket.

– Vi har haft ungefär ett 20-tal stölder det här året och varje stöld leder till tågstopp. Det är ett jävla ofog skulle jag vilja säga, det drabbar otroligt många människor, säger Ola Malmberg, enhetschef underhållsdistrikt syd södra på Trafikverket.

Grövre aluminiumtråd

Koppartråden används för att den har bra ledningsförmåga, men Trafikverket byter ut den mot grövre aluminiumtråd när de ändå gör arbete längs spåret.

Hör Trafikverkets Ola Malmberg berätta mer om stölderna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.