Förvara inte din dyra skidutrustning eller andra värdeföremål i ett gallerförsett förråd. Foto: Janerik Henriksson / TT

Flest förrådsinbrott i Örkelljunga

Uppdaterad
Publicerad

Örkelljunga toppar statistiken när det gäller förrådsinbrott. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

– Det var fler inbrott än normalt förra året, säger kommunpolis Axel Johansson.

56 inbrott på 10.000 invånare. Förra året var Örkelljunga den kommun i landet som hade flest inbrott i förrådsutrymmen i förhållande till folkmängd, visar siffror från Brå som tidningen Hem & Hyra har tagit del av.

– Sexton av inbrotten skedde på en adress där nycklar hade kommit på drift, säger Axel Johansson som är kommunpolis i Båstad och Örkelljunga.

– Men fastighetsägaren har gjort sitt yttersta för att lösa detta och har nu bytt låssystemet.

Även miljonprogrammet på Sonnarpsvägen drabbades förra året av många förrådsinbrott.

Vanligtvis ligger det totala antalet anmälda inbrott i förråd mellan 12 och 20 om året i kommunen. Hittills i år har 23 anmälningar gjorts.

– Det var fler inbrott än normalt förra året, säger Axel Johansson.

Nästan riskfritt brott

Att bryta sig in i förråd är nästan helt riskfritt. Inbrotten är ofta enkla att genomföra och mindre än en procent klaras upp, skriver Hem & Hyra

– Detta är ju inte ett brott som är prioriterat, säger Axel Johansson.

Den vanligaste typen av förrådsutrymme är gallerförråd, enligt Axel Johansson. Hur man ska skydda sig mot inbrott menar han är mycket enkelt:

– Förvara inte värdeföremål i gallerförsedda förrådsutrymmen. Även om du sätter in ett bra lås så går det att klippa upp själva gallret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.