En lastbilschaufför har dokumenterat hur flyktingar hänger under lastbilar medan de kör. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här hänger flyktingar under lastbilar

Uppdaterad
Publicerad

Flera flyktingar har under april försökt ta sig in i landet genom att hänga fast sig på eller under lastbilar på färjorna mellan Helsingör och Helsingborg. Flera greps i Helsingborg i början av månaden och nu varnar HH-ferries rederiet sina fraktkunder.

Polisen har tidigare hittat flyktingar som försökt ta sig in i Sverige under lastbilar på Öresundsbron. Nu har den farliga metoden spridit sig till färjorna mellan Helsingborg och Helsingör.

Helsingborgaren Viktoria och hennes vänner upptäckte sent på kvällen åttonde april i år hur två män hängde under en lastbil som körde av en av färjorna från Helsingör. De följde efter bilen och larmade polisen.

Dagen efter dokumenterade en privatperson hur två flyktingar hänger under en lastbil under överfarten. De och flera andra upptäcktes av polis och tullare när de kom springande av färjan via bildäck.

Oroar tullen

Två greps direkt, misstänkta för att ha tagit sig in i landet illegalt, men det kan vara så att flera kom undan.

– De har med all säkerhet tagit sig över med hjälp av lastbilar, säger Håkan Hansson, biträdande chef för Tullverkets gränsskyddsenhet.

En tredje flykting greps när han fortfarande hängde kvar under lastbilen.

Metoden att använda lastbilar oroar den svenska tullen.

– Det är ju väldigt, väldigt farligt och det tyder på att de här personerna är väldigt desperata att ta sig in i landet. Men det är absolut ett av de farligaste sätten, säger Håkan Hansson.

Varnar sina kunder

För en dryg vecka sedan upptäcktes samma sak i Helsingör. Danska tullen upptäckte flera flyktingar som gömde sig under lastbilar. De larmade polisen som kom och tog hand om männen.

HH-ferries vd Henrik Rørbæk varnar nu sina fraktkunder i ett brev för att flyktingarna kan använda deras lastbilar.

”Det är naturligtvis en olycklig och potentiellt mycket farlig situation som dessa människor sätter sig själva och andra i”, skriver HH-Ferries VD i brevet.

”Vi måste därför be alla våra kunder om att skärpa uppmärksamheten för att oavsiktligt undgå att transportera flyktingar på det här sättet”.

Rederiet HH Ferries som trafikerar sträckan Helsingör-Helsingborg har genomfört id-kontroll på 773 000 passagerare under perioden 4 januari-26 april.

Av dem har 2 676 personer avvisats, varav merparten svenskar utan giltigt id.

Hittills har 127 personer som bedömts vilja söka asyl i Sverige avvisats, varav hälften under de senaste två veckorna.

Transportörsansvaret som infördes den 4 januari innebär att tåg-, färje- och bussbolag måste kontrollera id på resenärer till Sverige. Om den svenska gränspolisen upptäcker att bolagen transporterat personer utan giltigt id kan de bötfällas.

Källa: Danmarks Rederiförening

Cecilia Klintö/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer