Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ostindiefararen Götheborg ligger till kaj i Helsingborg. SVT följde med Paul Bertilsson under däck, dit du annars inte får följa med. Foto: SVT

Följ med ombord på Götheborg i Helsingborgs hamn – ”Jag ska segla till Kina”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har Ostindiefararen Götheborg angjort Helsingborgs hamn med pompa och ståt. Ombord är kocken Paul Bertilsson som tar med dig på en rundvandring ombord.

Götheborg är en fullskalig replika av Ostindiefararen med samma namn som 1745 sjönk i Göteborgs hamninlopp. Med justeringar för att göra fartyget säkert för modern sjöfart ska hon nu ge sig ut på sin andra expedition till Kina.

”Nu bär det av till Asien”

Efter tretton års väntan har därmed drömmen gått i uppfyllelse för Paul Bertilsson som bor i Åstorp.

– När jag gick i nian såg jag på baksidan av en tidning att ett skepp hade seglat till Kina, och det var Götheborg. Då var jag 15 år gammal och lite ung att dra ut på äventyr. Men sen dess har jag haft som dröm att det där ska jag göra. Jag ska segla till Kina. Jag har arbetat i företaget sen 2009 och i år kom äntligen glädjebeskedet, nu bär det av till Asien, säger Paul Bertilsson som är kocksteward ombord på Götheborg.

Tjugotal hamnar

Fartyget gör sitt första stopp på resan i Helsingborgs hamn och stannar till fredag. Totalt kommer ett tjugotal hamnar besökas längs rutten och i september 2023 beräknas ankomst i Shanghai, Kina.

I videon ovan får du följa med ombord och se både kanondäck och hur besättningen bor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer