På söndag kan litauerna folkomrösta om möjligheten att ha dubbla medborgarskap. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Dubbla medborgarskap för skånska litauer kan bli verklighet

Publicerad

På söndag är det dags för presidentval i Litauen. Samtidigt blir det folkomröstning om dubbelt medborgarskap – en viktig fråga för litauer i Skåne.

– Jag tror det blir ett ja, säger Laima Andersson, medlem i Litauiska föreningen i Kristianstad.

Valet står mellan tre kandidater till presidentvalet. Men en kanske viktigare fråga för de drygt 15 000 litauer som bor runt om i Sverige handlar det om att tillåta dubbla medborgarskap. I dagsläget är det förbjudet.

Laima Andersson sitter i styrelsen i Litauiska föreningen i Kristianstad. Den har drygt 80 medlemmar, både svenskar och litauer som alla bor i området.

Laima är en av de få som är medborgare i både Sverige och Litauen eftersom en lucka på ungefär ett halvår öppnades för dubbla medborgarskap år 1998. Efter det har det inte gått att ansöka mer – något som alltså kan ändras efter söndagens folkomröstning.

– Jag hade tur som kunde ansöka då, säger hon.

Många litauer runt om i Skåne

Laima har redan gått och förtidsröstat men hon är den enda i hennes vänskapskrets i Kristianstad som gjort det.

– Det är så många som har lämnat Litauen sedan vi gick med i EU, jag tror det är nästan en miljon. Jag hoppas att alla de som bor eller har släktingar utomlands, kommer att rösta ja. Däremot tror jag inte att valdeltagandet kommer att vara speciellt högt, tyvärr.

Varför tror du att det är så få som går och röstar?

– Det är många litauer som bor här i Skåne och som inte anmält att de faktiskt bor här, menar hon.

”Många kommer söka svenskt medborgarskap”

Laima ser bara fördelar för de skånska litauer som nu även kan bli svenska medborgare.

– Då kanske de som jobbar här vill stanna. Jag tror det skulle bli många som söker svenskt medborgarskap i så fall, allt blir mycket lättare med ett svenskt pass, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.