Turid Mysse, till vänster, och Britt-Marie Pfeiffer njuter av havsutsikten i bastun på Kallis, ett av Helsingborgs tre kallbadhus. Foto: Cecilia Hedlund

Fler kvinnor och unga kallbadar i Helsingborg

Publicerad

Kvinnorna blir stadigt fler på Helsingborgs kallbadhus – i fjol var de lika många som männen.

– Här hittar kvinnor en stressfri bubbla, säger Mia Jansson, anläggningsföreståndare.

I dag startar kallbadsveckan i Helsingborg. Föreläsningar med bastuprofiler, bastuyoga och kvällsdopp står bland annat på schemat.

Av besökssiffrorna att döma är kallbadet en sysselsättning som lockar allt fler. Förra året besökte drygt 86 000 personer något av Helsingborgs tre kallbadhus.

Trenden håller i sig

– Vi ligger kvar på samma höga besöksnivåer som rekordåret 2018, då vi hade en strålande sommar, säger Mia Jansson, anläggningsföreståndare på Kallis och Pålsjöbaden.

Bland de nya kallbadarna utmärker sig framför allt kvinnor – och yngre personer. Numera är det lika många kvinnor som män bland besökarna.

Hur kommer det sig?

– Jag tror vi damer letar efter en en plats där vi kan slappna av och vara oss själva, en stressfri miljö. Du lägger undan datorn och telefonen och så går du in i bastun precis som Gud har skapat dig, säger hon.

Ingen sjukdag på fem år

Mia Jansson betonar hälsofördelarna med att varva det kalla utomhusbadet med värmen i bastun.

– Hjärtat kickar igång och dina vener får en ordentlig gymping. Sedan jag själv började kallbada för fem år sedan har jag inte haft en enda sjukdag, så någon nytta måste det göra, säger Mia Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.