Foto: Jonas Ekströmer/TT

Förälder gick in på skola och skrek åt dotterns mobbare

Uppdaterad
Publicerad

När hans dotter ringde hysteriskt och bad honom hämta henne agerade pappan. Han åkte till dotterns skolan, skrek åt den utpekade mobbaren och knuffade undan en lärare som försökte stoppa honom. Nu döms han till dagsböter.

Enligt mannen och hans sambo har dottern mobbats under lång tid av samma pojke. De har varit på möte med skolans rektor men anser att skolan inte gör något för att skydda deras dotter, som bland annat ska ha blivit sparkad, kallad könsord och mordhotad av mobbaren.

Åkte till skolan

Den aktuella dagen hösten 2020 ringde dottern och var hysterisk, enligt pappan. När han kom till skolan knuffade han undan en lärare som försökte stoppa honom från att komma in i det rum där mobbaren och en annan utpekad pojke befann sig.

Väl i rummet slog han näven i bordet och skrek ”vad fan håller du på med” till mobbaren, som vid tillfället var knappt elva år gammal, innan han tog med sig sin dotter därifrån.

Händelsen inträffade på en skola i Helsingborg.

Döms till böter – men frias på två punkter

Mannen åtalades för två fall av ofredande – både mot läraren och barnet som pekats ut som dotterns mobbare – samt grovt olaga intrång för att ha tagit sig in på skolan utan lov. Dock frias han för olaga intrång eftersom han är en förälder och för att han släpptes in av personal på skolan.

Han frias också på punkten om ofredande av pojken. Visserligen menar tingsrätten att agerandet var olämpligt men att de bakomliggande orsakerna i form av trakasserierna mot dottern inte går att bortse från vid bedömningen.

Istället döms han till dagsböter för ofredande av läraren. Läraren ville ha 20 000 kronor i skadestånd men den begäran avslog tingsrätten.

Den utsatta flickan har bytt skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer