En 14-årig flickas föräldrar och hennes 26-årige kusin åtalades för äktenskapstvång. Nu frias de vid Lunds tingsrätt. Foto: Johan Nilsson/TT

Trio frias från misstankar om äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

En 14-åring och hennes 26-åriga kusin växlade ringar inför en imam i somras. Åklagaren ville ha föräldrarna och den 26-årige mannen dömda för äktenskapstvång, men tingsrätten friar samtliga.

Det var skolan som slog larm om att den då 14-åriga flickan i Landskrona kunde ha blivit bortgift.

Föräldrarna häktades tidigt under hösten och tonåringen placerades i familjehem. Nu frias föräldrarna, och den 26-årige kusinen, från misstankarna.

Går inte att styrka äktenskap

Det finns visserligen samstämmiga vittnesuppgifter om att det ordnades en förlovningsfest för paret, där flickan och mannen växlade ringar inför släkt, vänner och en imam.

Men Lunds tingsrätt anser inte att det går att styrka att parterna därmed ingått ett äktenskapsliknande kontrakt. Det är inte heller klarlagt vad imamen gjorde på festen, om han hanterade något äktenskapskontrakt eller utförde någon slags ceremoni.

Flickan försvarar förlovningen

Både flickan och föräldrarna har sagt att det handlat om en förlovning, och att ett riktigt äktenskap skulle ingås först när flickan blivit myndig. Vittnen har dock uppgett att flickan haft känslor för en helt annan kille och att hon egentligen önskade bryta förlovningen med 26-åringen.

Flickans föräldrar och den äldre kusinen frias nu från alla misstankar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.