Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra månader gamla Valter får besök av barnhälsovårdssjuksköterskan Kajsa Örnberg som bland annat mäter omkretsen runt hans huvud. Se vad han tycker om det i videon ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Föräldraskapsstödet Växa tryggt finns nu i Klippan

Publicerad

Familjen Åkesson/Skog får sitt tredje hembesök av kommunens nya föräldraskapsstöd. För i Klippan får nu alla förstagångsföräldrar sex hembesök istället för två.

I drygt fyra månader har Matilda Åkesson och Jonathan Skog varit föräldrar. Deras son Valter är deras första barn och därför väntar nu upprepade kontakter med barnhälsovården.

– Idag ligger fokus på vad föräldrarna har för frågor och funderingar. Om det finns svårigheter eller inte. Sen om barnets utveckling, säger Kajsa Örnberg som är barnhälsovårdssjuksköterska i Klippan.

Kommunen har nu anslutit sig till föräldraskapsstödet Växa tryggt som är ett utökat hembesöksprogram som finns i nio kommuner i Skåne.

– Vi gör hembesöken gemensamt med olika professioner. Det första med barnmorska och barnhälsovårdssjuksköterska som är med på alla sex besök. De andra följer även en social rådgivare eller socionom från socialtjänsten med, säger Kajsa Örnberg.

Socialtjänsten

Och att just socialtjänsten följer med på fem av de sex besöken ska minska på bryggan mellan barnfamiljer och socialen.

– Alla i Klippans kommun har inte de bästa förutsättningarna. Där kan vi hjälpa. Vi är inte där för att syna eller titta på något speciellt utan för att vara ett stöd, säger Tina Fors som är social rådgivare.

– Jag känner en öppenhet till det. Man får ett ansikte en bild av vad de faktiskt kan hjälpa med, säger Valters mamma Matilda Åkesson.

Medför positiva effekter

I december förra året blev en forskningsrapport från Malmö universitet om Växa tryggt klar. Den landade bland annat i att programmet bidrog till en mer jämlik bas och att man kan möta familjer utifrån olika behov.

– Det är guld värt och ett stressmoment mindre när man inte behöver packa in i bilen och köra i väg. Man får svar på sina frågor i en trygg miljö, säger Matilda Åkesson och Jonathan Skog.

Alla familjer får sex besök men finns det familjer som behöver fler medan andra färre?

– Det är förstagångsföräldrarna som får sex besök. Det finns dem som får sitt andra, tredje eller fjärde barn som kanske hade behövt Växa tryggt. Det är många fördelar med Växa trygg men man skulle nästan behövt utöka det, säger Kajsa Örnberg.

Växa tryggt : Föräldrastöd i samverkan

Växa tryggt är ett utökat hembesöksprogram som erbjuder stöd till nyblivna föräldrar i socioekonomiskt utsatta områden i Skåne. Programmet syftar till att förbättra barns hälsa och stärka föräldraskapet genom tidiga insatser.

  • Växa tryggt innebär sex hembesök av barnhälsovårdssjuksköterskor, barnmorskor och föräldrastödjare istället för två.
  • Hembesöken integreras med det befintliga basprogrammet inom barnhälsovården.
  • Det ska förbättra barnets hälsa genom tidiga stödjande insatser.
  • Ge föräldrarna extra tid och stöd, särskilt för förstagångsföräldrar.
  • Bidra till en mer jämlik start i livet baserat på barnkonventionen.

Genom Växa tryggt når verksamheterna de som behöver det mest, samtidigt som professionerna kan fokusera på att stödja föräldraskapet utifrån varje familjs behov.

Källa: Skånes kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.